Які найпопулярніші причини звернень українців до сімейного лікаря: звіт НСЗУ

UA RU
Теми:
НСЗУ відзвітувала про роботу лікарів первинки впродовж останніх трьох місяців

7 змін в обігу підконтрольних речовин

Які найпопулярніші причини звернень українців до сімейного лікаря: звіт НСЗУ

✅✅✅ Норми робочого часу: складаємо графік роботи медиків на 2022 рік

Понад 78% українців уклали декларацію з лікарями, які надають первинну медичну допомогу. А це — 32 млн 528 тис. громадян. Динаміка укладення декларацій стрімка: лише за останні три місяці мільйон українців уперше обрали сімейного лікаря. Найвищий відсоток пацієнтів із деклараціями у Київській області — понад 95%. У Хмельницькій — 91%, у Львівській — понад 90%.

Первинну допомогу пацієнтам надають понад 24 тис. лікарів. Близько 1000 з них мають власну практику. З лікарями-ФОП декларацію уклали понад 1 млн пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта і педіатра обрали 960 тис. українців.

Перелік безоплатних послуг у лікаря первинної ланки чітко визначений. Навантаження на лікарів ПМД велике. Тільки у 2021 році вони виписали:

Найпопулярнішими причинами звернень пацієнтів до лікарів первинки за останні три місяці є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури (див. Табл.).

Найпопулярніші причини звернень до лікарів ПМД
(за даними ЕСОЗ за останні три місяці)

Причина зверненняКількість пацієнтів
Питання імунізації/профілактичного лікування7,1 млн
Скарги на кашельмайже 2 млн
Підтримка здоров’я та профілактика1,7 млн
Адміністративні процедуримайже 1,6 млн
Скарги на загальну слабкість, втому, лихоманкумайже 1,1 млн
Без відсутності ознак хвороби324 тис.
Питання навчання/консультації/дієти266 тис.
Скарги на серцебиттямайже 251 тис.
Біль у серці274 тис.

⚡ Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19 ⚡

«Ми бачимо, що через зростання захворюваності на COVID та протиепідемічні обмеження у «червоних» областях України, навантаження на сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів зростає ще більше. І на жаль, пацієнти звертаються не завжди за обстеженням чи призначенням лікування. А і з адміністративними питаннями, які часто вирішуються без звернення до лікаря. Наприклад, згенерувати та роздрукувати COVID-сертифікат можна самостійно, якщо усі дані про вакцинацію внесені коректно. І для цього не потрібно турбувати свого лікаря. Також сімейний лікар не видасть довідку з протипоказаннями до вакцинації, якщо таких протипоказань насправді пацієнт не має», — говорить т.в.о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов.


НСЗУ радить пацієнтам звертатися за довідковою інформацією до реєстратури центру надання ПМД, на офіційні сторінки та контакт-центри органів державної влади та держустанов.

Дмитро Самофалов також наголосив, що медичні послуги на первинці не належать до екстрених.

NB! НСЗУ закликає берегти час лікаря. Не вимагати від сімейних лікарів термінового реагування чи зв’язку 24/7. Так лікарі зможуть дбати про пацієнтів тоді, коли це дійсно стосується питань здоров’я.

Загалом у 2021 році НСЗУ уклала договори із понад 2200 надавачами ПМД і виплатила їм 16,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.

Раніше НСЗУ розпочала підготовку до підписання договорів за програмою медичних гарантій.

За матеріалами сайту НСЗУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді