Чотири важливі рішення в медичній сфері: постанова КМУ

UA RU
Постановами від 18 серпня КМУ урегулював закупівлю обладнання для неонатального скринінгу, фінансування центру біотехнологій, закупівлю продуктів для реформи шкільного харчування, а також призначив двох заступниць голови НСЗУ

 

Як відповідати на запити на публічну інформацію

Неонатальний скринінг

КМУ ухвалив зміни до постанови «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 березня 2021 р. № 339». Цим самим урегулював порядок закупівлі лабораторного обладнання для запуску центрів неонатального скринінгу.

Закуповуватимуть обладнання в межах програми «Здорова Україна». Для цього фонд Президента України виділив 300 млн грн. Одержувач коштів — ДП «Медичні закупівлі України». Натомість лабораторні інформаційні системи та комп’ютеризовані робочі місця для працівників центрів неонатального скринінгу закуповуватиме МОЗ.

КМУ ухвалив 4 важливі рішення у сфері охорони здоров’я

▼▼▼ Скачайте зразки клінічних маршрутів пацієнтів у журналі «Управління закладом охорони здоров’я»

Біокластер та біотехнології

КМУ прийняв проєкт постанови «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій». Вона дає старт фінансуванню наукових досліджень для команд науковців та розробці проектно-кошторисної документації для проектування центру біотехнологій та центру протихімічного захисту.

«Наша мета — відновлення наявних і започаткування нових біотехнологічних виробництв у країні. Міжнародний досвід свідчить про те, що ефективно в цьому напрямі працює практика створення біокластерів. Такий підхід дає можливості для розроблення та виготовлення тест-систем для діагностики захворювань, а також вироблення вакцин із відкритою технологією виробництва міжнародних компаній, а в майбутньому й розроблення — власних вакцин», — вважає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Створити біокластер планують уже цього року. Для цього Державний бюджет передбачає 100 млн грн.

Спочатку біокластер функціонуватиме на базі Центру громадського здоров’я МОЗ України, а вже в IV кварталі 2021 року автори проєкту планують створити спеціалізоване державне підприємство, що управлятиме біокластером, використовуватиме розробки та керуватиме технологічним парком.

✅✅✅ Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Шкільне харчування

КМУ установив перехідний період до 1 січня 2022 року у запровадженні норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення. Адже для того, щоб заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час, вважають у МОЗ. До того ж деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені.

Згідно з новим рішенням КМУ заклади освіти можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування, що діють до 31 грудня 2021 року.

Кадри НСЗУ

КМУ призначив перших посадовців в НСЗУ без статусу «тимчасовий виконувач обов’язків». Так, заступницями голови НСЗУ стали:

  • Тетяна Бойко
  • Анна Фенчак

Попереду на них чекає чотиримісячний випробувальний термін.

Нагадаємо, раніше Уряд продовжив адаптивний карантин до 1 жовтня 2021 року.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді