Обіг підконтрольних речовин по-новому ►►► ТЕСТ
Повноцінне здорове харчування — важливий фактор одужання пацієнта. Саме тому у Міністерстві охорони здоров’я Наказом № 931 був затверджений Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров'я (далі-Порядок).
На основі норм середньодобового набору продуктів харчування на одного хворого розробляють затверджені раціони, з яких лікар призначає лікувальне харчування. Харчові продукти можна заміняти еквівалентно. При кулінарній обробці їжі необхідно враховувати особливості фізіології травної та інших систем організму хворих.
Меню-розкладка — документ, що характеризує якісний і кількісний склад харчових раціонів, складений на кожен день або на всі дні тижня медсестрою з дієтичного харчування разом з лікарем-дієтологом, шеф-кухарем та бухгалтером. Меню-розкладки складають щодня відповідно до принципів Порядку. Документ є переліком страв добового раціону, розподілених на окремі прийоми їжі. У ньому зазначають масу продуктів, необхідних для приготування кожної страви, вміст основних харчових речовин і енергетичну цінність.
У лікувальних закладах має бути встановлено чотириразовий режим лікувального харчування.
!Важливо: Харчування хворого здійснюється звичним способом, якщо він може ковтати і відсутні медичні протипоказання щодо вживання рідини та їжі перорально.
Читайте: "Предстерилизационная обработка: этапы, способы очистки, средства"
Відповідно до фізіологічних потреб хворого в енергії та харчових речовинах і особливостей метаболічних змін, зумовлених основним захворюванням, пацієнту може призначатися ентеральне (від ἔντερον «кишечник») харчування.
Система лікувального харчування побудована на основі достатності та збалансованості харчування. Це означає, що харчування хворих проектується відповідно до фізіологічних потреб здорової людини у харчових речовинах та енергії. На основі інформації про особливості патогенезу хворого, клінічний перебіг та стадії хвороби, рівень та характер метаболічних зрушень медичні працівники вносять корективи до показників окремих харчових речовин та складають меню-розкладку.
При лікувальному харчуванні хворих необхідно враховувати харчовий статус хворого, його індивідуальних потреб у нутрієнтах та клінічний стан; відповідно до фізіологічних потреб визначити необхідну кількість мікронутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів). Потребу в енергії та макронутрієнтах розраховують на один кілограм оптимальної маси тіла (оптимальна маса для чоловіків — 70 кг, для жінок — 60 кг).
Читайте: "Посадова інструкція завідувача стаціонарного відділення медичного закладу вторинного рівня"
Всіх хворих поділяють за харчовим статусом відповідно до індексу маси тіла. Згідно з цією класифікацією існує три групи людей: хворі з гіпотрофією, нормотрофією та гіпертрофією. Залежно від групи розробляється стандартний раціон для дорослих осіб. На основі харчового статусу Нормами харчування на одного хворого на день у закладах охорони здоров’я відповідно до профілю також визначається добова кількість основних продуктів харчування.
Крім цього лікувальне харчування включає дієтичний супровід при екстремальних клінічних станах (використовується повне або часткове ентеральне харчування, елементне та зондове харчування, нульові хірургічні та спеціальні дієти) та на етапі відновлення організму.
За наявності показань та відповідно до рекомендацій лікаря-дієтолога або іншого лікаря на всіх етапах лікування хворим можуть бути призначені дієтичні добавки, функціональні харчові продукти та продукти для спеціального дієтичного споживання.
Читайте: "Прийом ліків: консультуємо пацієнтів психіатрії"
МОЗ в Порядку затвердив норми харчування хворих різних відділень медичного закладу
Скачайте норми харчування хворих загального відділення
Скачайте норми харчування хворих дитячого відділення
Скачайте норми харчування хворих онкологічного відділення
Скачайте норми харчування хворих гастроентерологічного відділення