Принцип розподілення коштів від НСЗУ ЗОЗ пояснив Андрій Віленський

UA RU
За кошти, отримані від НСЗУ, заклад насамперед має забезпечити надання пацієнту безплатно всіх медичних послуг згідно із договором. А вже потім на залишок грошей піднімати зарплати, купувати нове обладнання чи робити ремонт. На цьому під час щоденного пресбрифінгу наголосив тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Як працювати за договором з НСЗУ у 2021 році

Уже понад рік спеціалізовані комунальні заклади працюють за новою системою фінансування — отримують гроші за надані послуги згідно з договором з НСЗУ, нагадав Андрій Віленський. Кошти надходять на рахунок, відкритий у будь-якому зручному для закладу банку.

Заклад спочатку має надати послуги згідно з договором із НСЗУ, а вже потім піднімати зарплати, — Віленський

Заклади, які уклали договір з НСЗУ, самостійно розпоряджаються коштами, які вони отримують за надані послуги. Надавачі послуг витрачають гроші керуючись Господарським кодексом та відповідно до фінансового плану, який затверджує власник закладу.

Очільник НСЗУ зауважив: НСЗУ оплачує зроблену роботу, тобто фактично надані послуги пацієнту. Тож і кошти має витрачати насамперед на медичну допомогу.

«Наголошуємо, що за кошти, отримані від НСЗУ, заклад у першу чергу має забезпечити надання пацієнту безоплатно повного обсягу медичних послуг згідно із договором. А вже потім витрачати залишок на підняття зарплат, купівлю нового обладнання чи ремонт», — підкреслив Андрій Віленський.

За словами очільника НСЗУ, фокусом діяльності для закладу має бути комплексна і безоплатна допомога пацієнту, як це передбачено у договорі.

«Неприпустимо, коли пацієнти скаржаться на те, що у них вимагають гроші за те, що вже оплачено державою, а заклад натомість тримає на рахунках значні суми, або першочергово робить ремонт або купує обладнання», — застеріг Андрій Віленський.

Нагадаємо, в НСЗУ розповіли, як діяти лікарю первинки при підозрі в пацієнта на гемофілію.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ.

Заклад спочатку має надати послуги згідно з договором із НСЗУ, а вже потім піднімати зарплати, — Віленський
Анна Леусголовний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
ПОРЯДОК РЕАЛІЗАЦІЇ ПМГ: ✅ Зміни від 29.03.2021 ✅ Терміни, на які звернути увагу ✅ Принципи співпраці з НСЗУ ✅ Важлива роль класифікаторів ✅ Тарифи на пакети медпослуг

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді