Скринінг слуху дітей: розроблений порядок від МОЗ

UA RU
На громадське обговорення МОЗ винесло проєкт наказу, яким планує затвердити Порядок проведення скринінгу слуху дітей. Він передбачає скринінг у три етапи

Аптечка мовної допомоги

Порушення слуху — найпоширеніша патологія новонароджених, наголошують автори документа.

МОЗ розробило Порядок проведення скринінгу слуху дітей

«Слухові розлади виявляються у 1—3 дітей із 1000 народжених. У 20—40 дітей з 1000 новонароджених, що знаходилися у палаті інтенсивної терапії, розвивається глухота або виражені порушення слуху», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту наказу.

Скринінг слуху новонароджених і дітей раннього віку — стандартизована автоматична процедура об’єктивного дослідження слуху. Вона призначена для швидкого і надійного виявлення дітей, у яких з високим ступенем ймовірності є порушення або відсутність слуху на одному або обох вухах.

Своєчасний слуховий скринінг допомагає запобігти:

  • вторинним порушенням мовлення
  • затримці мовленнєвого розвитку
  • низькій академічній успішності
  • психоемоційних розладам

✅✅✅ Замісна підтримувальна терапія хворих з опіоїдною залежністю: нові вимоги МОЗ

В Україні досі немає програми раннього виявлення та корекції порушень слуху у дітей. У зв’язку з цим МОЗ розробило порядок скринінгу слуху, який проводиться в три етапи покроково:

  1. обстеження новонароджених у пологовому будинку (відділенні) методом реєстрації викликаної отоакустичної емісії (далі — ОАЕ)
  2. обстеження дітей, які досягли 3 і до 6 років, методом реєстрації, викликаної ОАЕ або автоматизований тест акустичних коротколатентних стовбурових викликаних потенціалів головного мозку за скринінговим протоколом ABR (Auditory Brainstem Response)
  3. діти, які отримали результати «Скринінг не пройшов» як первинного, так і повторного скринінгу на одному чи обох вухах, направляються на діагностичне аудіологічне обстеження електроакустичним пристроєм

Нагадаємо, раніше МОЗ затвердило уніфікований клінічний протокол «Гострий середній отит»

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді