Міністр охорони здоров'я розповів про зміни у фінансування ПМГ з 1 квітня

UA RU
У 2021 році МОЗ значно збільшило перелік медичних послуг та їх фінансування за Програмою медичних гарантій. Зокрема, зросла фінансова допомога при пологах, за підвищеним тарифом оплачують екстрену медичну допомогу та деякі інші послуги. Про це під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов

Хто і як реалізуватиме кампанію з вакцинації від COVID-19

Із 1 квітня 2021 року почала діяти оновлена Програма медичних гарантій. Вона, за словами міністра, передбачає 35 пакетів медичних послуг. Серед них — вакцинація проти коронавірусної хвороби, два нові пакети та ще п’ять пакетів послуг, які виокремили з уже наявних і деталізували для більшої зручності пацієнтів.

Максим Степанов розповів, за якими пакетами медичної допомоги зросло фінансування з 1 квітня

«Наша основна мета — врахувати всі особливості пацієнтів та максимально забезпечити захист і лікарську допомогу людям, незалежно від місця проживання та без обтяжливих витрат. Протягом року ми працювали над вдосконаленням Програми медичних гарантій і змогли суттєво збільшити фінансування багатьох пакетів», — зазначив Максим Степанов.

Зокрема, із 1 квітня зросла сума фінансової допомоги при пологах. Замість 8136 грн вона становитиме 10 382 грн. Оплата екстреної медичної допомоги з розрахунку на одну людину збільшилася удвічі: рік тому вона становила 116 грн, а тепер — 235 грн. Майже удвічі, із 21 000 грн до 40 000 грн, збільшили тариф і на лікування туберкульозу.

Станом на 1 квітня 2020 року на лікування інсульту держава витрачала 19 332 грн. Натомість із 1 квітня 2021 року така допомога може сягати і 97 821 грн. Тепер її диференціюватимуть залежно від стану й рівня тяжкості пацієнта.

Цього року в Програмі медичних гарантій з’явився новий тариф на онкогематологію. Він передбачає 54 000 грн на одного пацієнта. А якщо йдеться про лікування дитини — сума збільшується до 162 000 грн. Міністр додав, що на лікування онкології також передбачені препарати, які держава централізовано закуповує і передає в лікарні. Це та вартість, яка не включає так звані специфічні лікарські засоби.

«Сьогодні ми перебуваємо на початковому етапі побудови нової української медицини. Нам вдалося значно вдосконалити систему медичної допомоги через Програму медичних гарантій. Здоров’я, а не гроші має «ходити» за українським пацієнтом!», — резюмував Максим Степанов.

Нагадаємо, раніше в Україні стартувала нова Програма медичних гарантій.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді