Як МОЗ створює можливості для нових видів трансплантації в Україні

Аби удосконалити систему трансплантації в Україні, МОЗ створило робочу групу, що працює над розвитком високотехнологічної медичної допомоги

Чи допускати до пацієнта родичів під час карантину

Робоча група опрацьовує два проєкти наказів МОЗ. Їх мета — розширити можливості для виконання операцій із трансплантації, а також забезпечити чіткість усіх процесів.

Проєкт наказу «Про затвердження положення про врегулювання діяльності трансплант-координаторів» визначає єдині критерії та порядок взяття осіб, яким потрібна трансплантація, у листок очікування на операцію.

За словами Ігоря Іващенка, заступника міністра охорони здоров’я, документ дасть можливість застосовувати єдині підходи до реєстрації в листку очікування в будь-якому центрі трансплантації в Україні. Також наказ визначає дії медичного персоналу після формування пари донор-реципієнт і механізм взаємодії з єдиною державною інформаційною системою трансплантації.

✅✅✅ Уряд доповнив перелік платних послуг у медзакладах

Як МОЗ створює можливості для нових видів трансплантації в Україні

Проєкт наказу «Деякі питання організації посмертного донорства» урегульовує взаємодію всіх учасників процесу трансплантації. Ідеться, зокрема, про визначення чітких дій трансплант-координаторів у лікарнях за наявності потенційного донора. Також документ затверджує склад бригади вилучення анатомічних матеріалів. До них залучатимуть лікарів-комбустіологів, тобто хірургів, котрі спеціалізуються на опіках. Це дасть можливість забезпечити використання донорської шкіри для лікування в опікових центрах.

Наказ розширює перелік анатомічних матеріалів, дозволених до вилучення. Це створює передумови для нових видів трансплантації, які до цього часу в Україні не здійснювали.

Довідка. 24 лютого уряд ухвалив постанову «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», що дає поштовх для розвитку цілого напряму медицини. Серед нових можливостей, зокрема, використання донорської шкіри та створення ринку біоімплантів в Україні.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді