Із 1 січня в Україні запрацює програма, яка зіставлятиме донора й реципієнта для трансплантації

МОЗ прагне здобути трансплантаційну незалежність України протягом трьох найближчих років. Зокрема, для цього з 1 січня запустить Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин. Про це під час щоденного брифінгу заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов

Інформаційно-правова політика медзакладу

Трансплантація — максимально ефективний та іноді безальтернативний метод лікування хронічних захворювань та гострих ушкоджень життєво важливих органів. Саме тому МОЗ визначило розвиток цього напряму як одне зі своїх пріоритетних завдань, наголосив міністр.

✅✅✅ Нові посади керівників медзакладів: наказ МОЗ № 1977

Із 1 січня в Україні запрацює програма, яка зіставлятиме донора й реципієнта для трансплантації

Упродовж трьох найближчих років МОЗ прагне здобути трансплантаційну незалежність України. Аби цього досягнути, за ініціативою МОЗ КМУ постановою затвердив Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ). Вона запрацює з 1 січня 2021 року.

«ЄДІСТ повинна забезпечити співставлення пари донор-реципієнт. Хочу наголосити, що без цієї системи не зможе повноцінно функціонувати система трансплантації», — зазначив Максим Степанов.

Серед іншого, постанова також забезпечує:

  • реалізацію прав громадян на одержання та своєчасний доступ до трансплантації органів
  • інформаційну взаємодію між усіма учасниками системи трансплантації
  • організацію подання та включення інформації до ЄДІСТ, а також її виключення з реєстрів, порядок ведення реєстрів, які об’єднані ЄДІСТ

Україна, за словами міністра, потребує 5000 трансплантацій на рік. При цьому 2020 року вітчизняні заклади охорони здоров’я здійснили 8 пересадок серця, 19 пересадок печінки, 91 пересадка нирки. Загалом за рік провели 118 трансплантацій проти 78 у 2019 році.

«У 2021 році Україна збільшить кількість трансплантацій мінімум удвічі: буде зроблено не менше ніж 250 пересадок життєво важливих органів», — додав Максим Степанов.

Нагадаємо, раніше у МОЗ заявляли, що 2020-й став роком великих зрушень у сфері трансплантації.

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

Із 1 січня в Україні запрацює програма, яка зіставлятиме донора й реципієнта для трансплантації
Галина Бєліковазаступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіодиспансер»
Якщо плануєте залучати позаштатних медичних працівників для протидії COVID-19, маєте право піти двома шляхами. Перший — укласти контракти, другий — оформити працівників на умовах сумісництва за строковим трудовим договором

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді