Система працевлаштування молодих медиків потребує перезавантаження

Представники медичної спільноти 16 липня провели зустріч для розв'язання проблемних питань працевлаштування та обов'язкового відпрацювання випускниками медичних ВНЗ

Представники медичної спільноти, громадські активісти, експерти, студенти-медики, представники профспілки медичних працівників 16 липня провели зустріч за участі Першого заступника Міністра охорони здоров’я Олександри ПАВЛЕНКО та народного депутата України Костянтина ЯРИНИЧА. Проблемні питання працевлаштування та обов’язкового трирічного відпрацювання випускниками медичних ВНЗ, які отримали вищу освіту за рахунок місцевого або державного бюджету, стали темою обговорення.

Донедавна за Законом України «Про освіту» від 23.05.91 № 1060-12 (далі —Закон «Про освіту») і постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.1996 № 992, особи, які отримали вищу освіту за рахунок місцевого або державного бюджету, спрямовувались на роботу за розподілом і зобов’язані відпрацювати три роки або відшкодувати вартість свого навчання, а також понесені замовником витрати.

Зміни у Законі «Про освіту» набрали чинності 6 жовтня 2014 року. На даний момент Закон «Про освіту» більше не містить положення про обов’язкове відпрацювання фахівцем, який отримав вищу освіту на підставі держзамовлення. Проте 30 квітня 2015 року на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2015 № 216 була видана нова редакція постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.1996 № 992, згідно з якою три роки після закінчення навчання мають відпрацьовувати лише студенти, що навчаються за спеціальностями медичного профілю.

За словами Олександри ПАВЛЕНКО, позиція Міністерства охорони здоров'я України полягає в тому, що необхідно поєднати інтереси держави та допомогти молодим медикам. Державне замовлення має залишитися. Необхідно знайти модель, яка відповідатиме вимогам часу і забезпечить кадрами первинну ланку медицини, особливо в сільській місцевості.

Учасники обговорення постановили, що система працевлаштування молодих медиків має бути перезавантажена. Необхідна конкуренція з одного боку між студентами з їх рейтингом та бажанням щодо місця роботи, а з іншого між роботодавцями, які зацікавлені в отриманні спеціаліста.

Було прийнято рішення створити робочу групу з підготовки документу, який врахує усі пропозиції від учасників обговорення та зібрати напрацювання основних положень Угоди між студентом та замовником протягом найближчих тижнів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді