Чи всі надавачі медпослуг мусять підтвердити інклюзивність своїх будівель і приміщень

В основі ПМГ — принцип універсального охоплення медичними послугами. Усі громадяни або особи, прирівняні до них, мають право на рівний доступ до якісної медичної допомоги

Зразок Консультаційного звіту щодо інклюзивності ЗОЗ

Маломобільні групи населення теж повинні мати вільний доступ до необхідних медичних послуг. Тож заклади, які планують у 2021 році укласти договір з НСЗУ, мають забезпечити фізичну доступність осіб з інвалідністю до своїх будівель. Окрім людей з інвалідністю, це стосується мам і тат із дитячими візками, тимчасово маломобільних людей і пацієнтів старшого віку.

Чи всі надавачі медпослуг мусять підтвердити інклюзивність своїх будівель і приміщень

Під час укладення договору з НСЗУ надавачеві медпослуг необхідно буде надати скановану копію документа, який підтверджує доступність будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. НСЗУ планує, що винятки стосуватимуться тільки станцій швидкої медичної допомоги, до яких пацієнти, зазвичай, не звертаються самостійно.

NB! З тими закладами, які не створять безперешкодного доступу до медичних послуг осіб з інвалідністю, НСЗУ у 2021 році не укладатиме договорів.

НСЗУ також наголошує на повазі до автономії пацієнта, зокрема й пацієнта з інвалідністю. У медичній практиці України тривалий час переважала думка, що тільки лікар вирішує, що є безумовним благом для пацієнта. Такий підхід застарілий. Водночас важлива і повага пацієнта до лікаря. Усі направлення на обстеження, процедури чи діагностику фахівець призначає не за бажанням пацієнта, а з огляду на стан його здоров’я і керуючись своїми професійними знаннями.

За матеріалами НСЗУ

✅✅✅ Як забезпечити інклюзивність закладу: нові будівельні норми

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді