Вагітність та пологи: пропозиції до Програми медичних гарантій — 2021

Наприкінці минулого тижня відбулося перше засідання робочої групи медичних експертів з питань розробки специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за напрямом «Вагітність та пологи» за Програмою медичних гарантій у 2021 році

Як організувати роботу КІК на первинці та в поліклініках

Науковці, провідні акушер-гінекологи, а також керівники перинатальних центрів, пологових будинків і завідувачі пологових відділень обговорили та прийняли пропозиції за пакетом «Медична допомога при пологах» та за новим пакетом у Програмі медичних гарантій — 2021 «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

Пропозиції до ведення вагітності в амбулаторних умовах:

  • динамічне спостереження за вагітними жінками, зокрема контроль за станом здоров’я, повнотою обстежень, консультацій та виконанням лікувально-профілактичних заходів відповідно до галузевих стандартів в сфері охорони здоров’я
  • проведення мікробіологічного дослідження для виявлення носійства стрептокока групи В
  • проведення пренатального біохімічного скринінгу І триместру та ІІ триместру — за потребою
  • проведення інструментальних методів обстеження відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я
  • своєчасне виявлення вагітних груп ризику (визначення групи ризику, виду ризику та оцінка його ступеня) з наступним дотриманням принципу регіоналізації при веденні вагітності в організації перинатальної допомоги відповідно до чинного законодавства
  • за потреби скерування вагітної з екстрагенітальною патологією до інших спеціалістів для постійного спільного спостереження лікарем-акушером-гінекологом та лікарями-спеціалістами, наприклад кардіологом або ендокринологом, які працюють у закладі

Вагітність та пологи: пропозиції до Програми медичних гарантій — 2021

Експерти також підтримали пропозицію щодо того, що надавачі медичних послуг мають забезпечувати організацію забору та транспортування біологічного матеріалу для проведення досліджень у закладі або в інших ЗОЗ на умовах договору та тих, що включено до інших пакетів медичної послуг.

Експертні медичні групи працюють за підтримки Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Олена Ковальова, голова робочої групи за напрямами «Медична допомога при пологах» та «Ведення вагітності в амбулаторних умовах»:

«Цього року медична допомога при пологах визначена як пріоритетна послуга Програми медичних гарантій. І у 2021 році вона залишиться такою ж. Пріоритетність означає, що ми приділяємо особливу увагу цьому напряму, зокрема оплачуємо надання такої допомоги за підвищеним тарифом і висуваємо до медзакладів певні вимоги щодо наявності в них необхідного обладнання та команди спеціалістів, здатних забезпечити цілодобову меддопомогу.

За даними електронної системи охорони здоров’я, майже всі пологи були проведені в закладах, які мають контракти з НСЗУ, та відповідають всім вимогам щодо надання якісних медичних послуг.

НСЗУ наступного року планує збільшити обсяг медичних послуг, які зможе отримати пацієнт за Програмою медичних гарантій. Тож впроваджуємо новий пакет — «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». В ході обговорень, на підставі пропозицій наших експертів, ми удосконалюємо медичну допомогу даного напряму, яка має ставати більш якісною, безпечною та комплексною».

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді