Скільки медпрацівників, що перехворіли на COVID-19, отримують страхові виплати від ФСС

Інфікування працівника коронавірусом внаслідок виконання посадових обов’язків — гостре професійне захворювання, що передбачає страхові виплати і соціальні гарантії від держави і Фонду соціального страхування України (ФСС)

Що змінилося в КК щодо «лікарської статті»

У разі встановлення медпрацівнику стійкої втрати працездатності, інвалідності, яку спричинило захворювання на COVID-19, ФСС призначає щомісячну страхову виплату. Така виплата компенсує медпрацівнику втрачений заробіток залежно від ступеня втрати працездатності.

NB! ФСС виплачує її кожного місяця до повного відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого.

Група інвалідності ► страхові виплати

Станом на 18.11.2020 ФСС призначив щомісячні страхові виплати, пов’язані із захворюванням на COVID-19, для чотирьох медрацівників, які мають встановлену групу інвалідності:

  • лікаря-анестезіолога з Одещини, якому було встановлено II групу інвалідності
  • лікаря-кардіолога з Івано-Франківщини, якому було встановлено II групу інвалідності
  • лікаря загальної практики сімейної медицини з Волині, якому було встановлено III групу інвалідності
  • завідувача приймального відділення — лікаря-хірурга з Києва, якому встановлено III групу інвалідності

Загальна сума страхових виплат, які ФСС щомісяця здійснюватиме для цих медпрацівників, становить 46 тис. 245 грн. Розмір щомісячної виплати для кожного медика визначений індивідуально залежно від ступеня непрацездатності і середнього доходу.

Раніше для цих осіб ФСС профінансував одноразові допомоги за кошти держбюджету на загальну суму 2 млн 732 тис. 600 грн (735 тис. 700 грн у разі II групи інвалідності, 630 тис. 600 грн — III групи інвалідності).

Окрім того, ФСС призначив для них одноразові страхові виплати за кошти Фонду відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування на загальну суму 103 тис. 830 грн. Розмір зазначеної одноразової допомоги для кожного медика визначений індивідуально залежно від ступеня непрацездатності, виходячи із 17 розмірів прожиткового мінімуму.

Скільки медпрацівників, що перехворіли на COVID-19, отримують страхові виплати від ФСС

Стійка втрата працездатності ► страхові виплати

Також ФСС призначив щомісячні страхові виплати, пов’язані із захворюванням на COVID-19, для двох медичних працівників, які мають встановлену стійку втрату працездатності:

  • старшого фельдшера — лаборанта клініко-діагностичної лабораторії з Івано-Франківщини, якому встановлено 25% стійкої втрати професійної працездатності
  • лікаря-терапевта з Полтавщини, якому встановлено 10% стійкої втрати професійної працездатності

Загальна сума страхових виплат, які ФСС щомісяця здійснюватиме для цих медпрацівників, становить 2 тис. 323 грн. Розмір щомісячної виплати для кожного медика визначений індивідуально залежно від ступеня непрацездатності і середнього доходу.

Поза тим, ФСС призначив для них одноразові страхові виплати за кошти Фонду відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування на загальну суму 12 тис. 605 грн. Розмір зазначеної одноразової допомоги для кожного медика визначений індивідуально залежно від ступеня непрацездатності, виходячи із 17 розмірів прожиткового мінімуму.

✎ Нагадаємо, усі види страхових виплат ФСС призначає на підставі актів розслідування нещасних випадків зараження медичних працівників коронавірусною хворобою внаслідок виконання професійних обов’язків.

Фінансування одноразових страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням здійснюватиметься після того, як набуде чинності Закон України «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

За матеріалами ФСС

Скільки медпрацівників, що перехворіли на COVID-19, отримують страхові виплати від ФСС
Тетяна Тарасюкзасновник Юридичної компанії «Medcraft», Луцьк
Уявімо: медичний працівник порушує вимоги санепідрежиму, визначені зокрема і в локальному наказі по закладу. Він часто нехтує ЗІЗ та не дотримується правил, коли надягає чи знімає їх

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Публічна інформація в медзакладі: як відповідати на запити

Якщо медзаклад фінансується з державного або місцевого бюджету, будьте готові отримувати запити на оприлюднення інформації. Яку інформацію вважати публічною і як реагувати на запити, читайте в статті
3310

Зміни у соціальному страхуванні медичних працівників

Із 1 січня 2023 року в ЗОЗ не обов’язково має працювати комісія із соціального страхування. Відтепер рішення про призначення страхової виплати ухвалює страхувальник або уповноважені ним особи. Що ще змінилося у сфері соціального страхування у 2023 році? Розглянемо далі
8663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді