Що є підставою для страхових виплат медпрацівникам і членам їхніх сімей

Фонд соціального страхування України (ФСС) роз’яснив, що є підставою для страхових виплат медпрацівникам і членам їхніх сімей

Що змінилося в КК щодо «лікарської статті»

ФФС реалізує державне завдання та активно здійснює соціальний захист застрахованих осіб, зокрема й медичних працівників, які постраждали внаслідок захворювання на COVID-19 під час виконання професійних обов’язків.

Медпрацівники, які захворіли на COVID-19 під час виконання професійних обов’язків, або члени сімей таких медичних працівників у випадку їх смерті, мають право на страхові виплати, передбачені Законами України:

  • «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV
  • «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III

NB! Виплати нараховують після визнання захворювання, пов’язаним з виробництвом.

Що є підставою для страхових виплат медпрацівникам і членам їхніх сімей

Три зміни в наданні медичної допомоги пацієнтам з COVID-19

Підстави для нарахування виплат

Документ для отримання страхових виплат — акт розслідування гострого професійного захворювання, пов’язаного з виробництвом, за формою, встановленою Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

Цей акт складає комісія з розслідування, яку створюють:

  • територіальні органи Держпраці — у випадку смерті
  • роботодавець — в інших випадках

Акт складають виключно на підставі епідеміологічного розслідування випадку інфікування медпрацівника та висновку профпатолога щодо встановлення діагнозу, пов’язаного з COVID-19.

Епідеміологічне розслідування, у якому чітко визначають обставини, час та джерело інфікування, проводять установи або відповідні посадові особи, підпорядковані МОЗ.

Якщо комісія встановила, що інфікування працівника сталося під час виконання професійних обов’язків, то гостре професійне захворювання визнають пов’язаним з виробництвом і за результатами розслідування складають акт розслідування гострого професійного захворювання за формою Н-1/П. У разі встановлення, що інфікування працівника не пов’язане з виконанням ним професійних обов’язків (у побуті, під час відпустки тощо), це захворювання визнають не пов’язаним з виробництвом і на нього складають акт за формою Н-1/НП.

ФСС керується чіткими вимогами законодавства та має право здійснювати страхові виплати виключно після належного оформлення зазначених документів з відповідними висновками і не впливає на процедуру розслідування та встановлення підстав для виплат.

✎ ФСС профінансував одноразову допомогу за кошти держбюджету родинам медиків, які померли внаслідок гострого професійного захворювання, на суму 33,11 млн грн. Одноразових допомог відповідно до загальнообов’язкового державного соцстрахування — на суму 4,74 млн грн. Також з початку пандемії ФСС прийняв на оплату лікарняні листки на суму майже 4,8 млн грн для компенсації втраченого заробітку медикам, які захворіли на COVID-19 внаслідок виконання професійних обов’язків. Окрім того, для понад 8 тисяч медиків Фонд компенсував 100% втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 на суму понад 14 млн грн.

За матеріалами ФСС

Що є підставою для страхових виплат медпрацівникам і членам їхніх сімей
Тетяна Тарасюкзасновник Юридичної компанії «Medcraft», Луцьк
Уявімо: медичний працівник порушує вимоги санепідрежиму, визначені зокрема і в локальному наказі по закладу. Він часто нехтує ЗІЗ та не дотримується правил, коли надягає чи знімає їх

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Публічна інформація в медзакладі: як відповідати на запити

Якщо медзаклад фінансується з державного або місцевого бюджету, будьте готові отримувати запити на оприлюднення інформації. Яку інформацію вважати публічною і як реагувати на запити, читайте в статті
3310

Зміни у соціальному страхуванні медичних працівників

Із 1 січня 2023 року в ЗОЗ не обов’язково має працювати комісія із соціального страхування. Відтепер рішення про призначення страхової виплати ухвалює страхувальник або уповноважені ним особи. Що ще змінилося у сфері соціального страхування у 2023 році? Розглянемо далі
8663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді