Як приватні заклади та лікарі-ФОП працюють в умовах медреформи

Із НСЗУ підписали договори 548 приватних закладів і лікарів-ФОП, що надають ПМД, і 64 спеціалізовані заклади

Маркетингова політика закладу: що це і як розробити

На первинному рівні медичної допомоги приватні заклади охорони здоров’я та лікарі-ФОП становлять близько третини від загальної кількості закладів, законтрактованих НСЗУ. І їх кількість постійно зростає. Так, на початку 2019 року їх було лише 204, на кінець 2019-го — 416, а на сьогодні вже 548. Тобто за півтора року кількість приватних закладів, що уклали договір з НСЗУ, зросла в понад 2,5 рази.

770 тисяч українців уже уклали декларації з лікарями-ФОП та лікарями приватних закладів первинки. Загальна кількість таких лікарів — 1320. З них 195 працюють у селах і селищах міського типу.

З початку року НСЗУ виплатила за надані цими медзакладами та лікарями-ФОП послуги 250 млн грн.

Серед закладів, що надають спеціалізовану допомогу, НСЗУ законтрактувала 60 приватних ЗОЗ і 4 лікарів-ФОП (табл.).

Як приватні заклади та лікарі-ФОП працюють в умовах медреформи

Медпослуги за договором з НСЗУ

Кількість
приватних ЗОЗ,
які їх надають

Амбулаторна вторинна допомога

34

Проведення інструментальних досліджень для ранньої діагностики онкозахворювань

36

Послуги з медичної реабілітації

4

Проведення хірургічних операцій в стаціонарних умовах

4

Надання послуг з діагностики та хіміотерапевтичного лікування пацієнтам з онкозахворюванням

4

Послуги з лікування інфаркту

2

Послуги з гемодіалізу

2

Стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій

2

За надання послуг пацієнтам цими приватними закладами у квітні—серпні НСЗУ виплатила 97 млн грн.

Як безплатно отримати меддопомогу в приватному закладі

Щоб отримати допомогу безоплатно або пройти обстеження в приватному ЗОЗ, який уклав договір з НСЗУ на надання таких послуг, пацієнту потрібно отримати направлення лікаря, з яким він уклав декларацію, або лікуючого лікаря і звернутися до обраного медзакладу. Незалежно від того, який лікар виписав йому це направлення — котрий працює в комунальному ЗОЗ, чи в приватній клініці, чи має власну практику. Так само пацієнт із направленням від лікаря-ФОП або лікаря з приватної клініки може звернутися, щоб отримати послугу чи обстежитися, до комунального ЗОЗ.

Законтрактовані НСЗУ приватні медзаклади та лікарі-ФОП є рівноправними учасниками медичного процесу. Вони надають повний обсяг медпослуг населенню згідно з договором, й українці мають можливість отримувати в них ці послуги відповідно до встановлених правил. З іншого боку — усі законтрактовані НСЗУ медзаклади мають рівні права в забезпеченні надання пацієнтам медпослуг у повному обсязі відповідно до договору з НСЗУ. Тобто, наприклад, приватні заклади первинки та лікарі-ФОП отримують вакцини, які закуповують за кошти держбюджету, щоб забезпечити проведення щеплень своїм пацієнтам. Своєю чергою, приватні заклади, що надають спеціалізовану допомогу, приміром, з лікування інфаркту, повинні бути забезпечені стентами, які також закуповують централізовано за кошти бюджету. Налагодження процесу забезпечення медзакладів ліками та медичними виробами, які закуповують за державні кошти, належить до повноважень місцевої влади.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді