Чи готові навчальні заклади до нового навчального року: дані Держсанепідслужби

Під час розширеного засідання Колегії Держсанепідслужби України фахівці з усіх регіонів проаналізували готовність навчальних закладів до нового навчального року 2015/2016. Було ухвалено рішення проводити ґрунтовний моніторинг умов перебування, харчування, виховання та медичного обслуговування дітей у навчальних закладах постійно

Під час розширеного засідання Колегії Держсанепідслужби України фахівці з усіх регіонів проаналізували готовність навчальних закладів до нового навчального року 2015/2016. Було ухвалено рішення проводити ґрунтовний моніторинг умов перебування, харчування, виховання та медичного обслуговування дітей у навчальних закладах постійно, а не виключно у період підготовки до нового  навчального року.

Олексій ДАНИЛЕНКО, начальник Відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворюваньДержсанепідслужби України, зазначив, що якість отримання освіти в значній мірі залежить від стану здоров’я учнів та умов навчання. Необхідно посилити профілактичну роботу. Це важливо для покращення рівня здоров'я дітей різних вікових груп. Особливу увагу слід приділяти формуванню здорового середовища у навчальних закладах.

Неухильне дотримання санітарних норм і правил облаштування навчальних закладів та територій, що до них прилягають, дотримання режиму навчально-виховного процесу та відпочинку, умов здорового харчування посприяють поліпшенню здоров'я школярів.

Для приведення навчальних закладів до вимог санітарних правил і норм на початку серпня керівникам шкіл та дитсадків було направлено більш ніж 13 тисяч пропозицій щодо зміцнення матеріально-технічної бази, з яких поки що виконано близько 50%.

У неналежних умовах знаходяться 137 дошкільних та 379 загальноосвітніх навчальних закладів країни, проведення реконструкції та капітального ремонту потребують 392 дошкільних навчальних заклади та 974 загальноосвітніх. Відсутні джерела централізованого чи локального водопостачання у населених пунктах або невідповідність води з локальних джерел нормативам, через що на привозній воді працюють 267 (2,1%) дошкільних та 395 (2,3%) загальноосвітніх навчальних закладів. Найбільша кількість таких закладів у Миколаївській та Одеській областях.

У ході підготовки до нового 2015/2016 навчального року було досліджено 3134 проби води за бактеріологічними та 2674 — за санітарно-хімічними показниками. Питома вага нестандартних проб за бактеріологічними показниками склала 3,5%, за санітарно-хімічними — 9,1. Найгірші показники зафіксовано у Миколаївській, Житомирській та Тернопільській областях. Не проводився лабораторний контроль якості питної води взагалі у Запорізькій, Київській, Черкаській областях та м. Києві.

Спостерігається негативна динаміка в організації каналізування закладів. У 2014 році не були підключені до централізованого або локального каналізування, залишились каналізовані на вигріб, 5,1 тисяча (41,8%) дошкільних та 7,5 тисяч (43,6%) загальноосвітніх навчальних закладів. До теперішнього часу залишаються не каналізованими взагалі 281 дошкільний та 791 загальноосвітній навчальний заклад. Досі потребують облаштування внутрішніх санітарно-гігієнічних приміщень (туалетів) близько 10% загальноосвітніх навчальних закладів.

У цьому році на пічному опаленні взимку залишаються 784 дошкільних навчальних закладів та 1111 загальноосвітніх навчальних закладів.

Відповідно до законодавства, нині під наглядом Держсанепідслужби знаходиться 12,3 тис. дошкільних та 17,1 тис. загальноосвітніх навчальних закладів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді