Які зміни чекають на первинку у 2021 році

Нині декларації з лікарями уже підписали 30 млн українців. Первинну медичну допомогу надають понад 23 000 лікарів. 35% з них працюють у сільській місцевості та селищах міського типу

На що витрачати й кому звітувати про кошти від НСЗУ

Навантаження на лікарів первинної ланки в Україні зростає. Зокрема, цьогоріч лікарі ПМД опинились на передовій боротьби з COVID-19. Адже пацієнт із симптомами коронавірусної інфекції передовсім звертається по допомогу саме до свого лікаря. Окрім того, майже 600 медзакладів ПМД сформували мобільні бригади, які виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів із підозрою на COVID-19, щоб узяти в них матеріал для проведення ПЛР-тестування.

Які зміни чекають на первинку у 2021 році

На рівні первинної медичної допомоги НСЗУ в 2021 році пропонує:

  • підвищити капітаційну ставку для лікарів ПМД на 21,6%
  • закласти в бюджет на первинку 5% додатково — на доплати закладам за виконання умов договору з НСЗУ
  • запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги

За реалізації останнього пункту заклади первинки зможуть підписати з НСЗУ договір на надання допомоги хворим на туберкульоз. Після того як пацієнт, що лікується в лікарні, перестає виділяти бактерію туберкульозу, і це підтверджено лабораторно, він матиме змогу продовжити лікування під наглядом свого сімейного лікаря. Завданням сімейного лікаря буде контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів і результативністю лікування.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді