Коли Україна досягне трансплантаційної незалежності

МОЗ планує протягом наступних двох років побудувати вітчизняну систему трансплантації органів. Для цього міністерство вже внесло необхідні законодавчі зміни, розробило пілотний проєкт, розрахувало тарифи

Дайджест новин за липень

За перші пів року Україна досить відчутно просунулась у розвитку системи трансплантації. За рахунок посмертного донорства провели:

  • 4 операції з пересадки серця
  • 9 — нирок
  • 1 — печінки

МОЗ розширило перелік закладів, які зможуть проводити такі операції в рамках пілотного проєкту, й активно працює над підписанням договорів, щоб почали їх фінансувати.

Наразі МОЗ здійснює розрахунки тарифів з трансплантації легень, печінки і серця у дітей. Важливим питанням залишається також підготовка кадрів та підвищення кваліфікації медичного персоналу для проведення таких операцій.

На щоденному брифінгу 3 серпня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що за два-три роки Україні вдасться досягти трансплантаційної незалежності. У результаті, наші громадяни отримуватимуть необхідну медичну допомогу в Україні та не муситимуть стояти в закордонних чергах.

Трансплантація в Україні набагато дешевша, ніж за кордоном. Розвиток національної трансплантаційної системи дасть змогу рятувати значно більше пацієнтів.

«Ми розробили поетапний план, з чіткими критеріями. Це не означає, що результат буде тільки через два роки. Суттєві зміни відбуватимуться вже в перші місяці та через кожні пів року».

Коли Україна досягне трансплантаційної незалежності

Нагадаємо, що в Україні стартував пілотний проєкт з трансплантації, до якого долучились:

  • 19 закладів, які мають право проводити трансплантацію органів
  • 6 закладів, які можуть проводити трансплантацію стовбурових клітин (ідеться про трансплантацію кісткового мозку)

Це загалом 24 заклади. Адже Черкаський обласний онкологічний диспансер має право проводити трансплантацію органів і трансплантацію стовбурових клітин.

Довідка. В Україні близько 2 тисяч дорослих пацієнтів потребують пересадки кісткового мозку. Операції з трансплантації кісткового мозку від неродинного донора у країні ще не проводили, але МОЗ активно працює на тим, щоб цього року лікарі здійснили першу таку операцію. Наразі два медичні заклади готуються до проведення трансплантації кісткового мозку від неродинного донора.

МОЗ планує, що протягом наступних кількох місяців в Україні трансплантуватимуть кістковий мозок від неродинного донора у дітей. Донорів шукають у закордонних реєстрах. І міністерство сприятиме отриманню стовбурових клітин з-за кордону.

МОЗ розробило проєкт постанови, що регулює порядок ввезення кісткового мозку на територію України. Міністерство сподівається на ухвалу цього документа урядом уже цього тижня.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді