Які зміни у сфері трансплантації готує МОЗ

МОЗ разом з лікарями зі сфери трансплантації підготувало зміни до наказу «Про встановлення діагностичних критеріїв смерті мозку та процедури констатації моменту смерті людини» від 23.09.2013 № 821

У якому медзакладі можна організувати базу інтернатури

Зміни передбачають порядки:

  • залучення лікарів необхідної кваліфікації з інших медичних закладів до установи, де потенційно може перебувати донор
  • залучення медичних виробів та медичного обладнання з інших закладів для проведення діагностики смерті мозку
  • формування консиліуму лікарів та механізм їх скликання

Які зміни у сфері трансплантації готує МОЗ

Окремо зміни передбачають формування реєстру очікування пацієнтів, тобто тих пацієнтів, які потребують трансплантації. Нині в Україні немає системного переліку. МОЗ виступає з ініціативою формування таких списків у межах обласних трансплантаційних центрів. На це заплановано виділити окреме фінансування.

Наразі МОЗ працює над розробкою стандартів надання медичної допомоги. Ключовий момент — визначення показників, за яких пацієнтам встановлюють діагноз обов’язкової трансплантації тих чи тих анатомічних органів.

Для забезпечення трансплант-координації МОЗ планує посилити спроможності центру трансплант-координації України, надалі розбудовувати його як спеціалізовану установу, що регулює питання в цій сфері.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді