Які зміни в роботі інтернів та їхніх наставників готує МОЗ

UA RU
МОЗ та профільний парламентський комітет розробили Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організацій освітнього процесу у сфері охорони здоров’я. ВРУ — підписала

У якому медзакладі можна організувати базу інтернатури

Суть змін полягає в створенні законодавчих підстав для участі науково-педагогічних працівників у лікувальному процесі.

NB! На реалізацію закону видадуть підзаконні акти, зокрема постанову КМУ й накази МОЗ, що регламентуватимуть механізм взаємодії та участі науково-педагогічних працівників у лікуванні хворих.

Зміни до Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII закріплюють право:

  • за науково-педагогічними працівниками закладів вищої (післядипломної) освіти — надавати медичну допомогу пацієнтам медзакладів за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста
  • лікарями-інтернами — ведення лікарської діяльності під керівництвом лікаря

Окрім того, лікар-інтерн має право проходити інтернатуру не тільки на базі комунальних підприємств, а й на базі недержавних, приватних закладів охорони здоров’я.

Які зміни в роботі інтернів та їхніх наставників готує МОЗ

З прийняттям цього закону науково-педагогічних працівників, за погодженням з адміністрацією лікарні та згідно з постановою МОЗ, внесуть в електронний реєстр і включать у Програму медичних гарантій, яка фінансується через НСЗУ.

Поза тим, МОЗ працює над новим порядком проходження інтернатури, що охоплює рейтинг, справедливий конкурс і нову базу інтернатури. До цієї системи також буде включена оплата керівника інтернатури, аби лікар-інтерн мав досвідченого наставника, а наставник, своєю чергою, був додатково мотивований.

МОЗ особливо акцентує в медичній реформі на медичній освіті. У цьому контексті відомство спільно з ректорами вишів, ученими радами та громадськістю працює над новими підходами до організації навчання, навчальними програмами.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді