Україна підписала меморандум з МВФ щодо сприяння подальшій трансформації медицини

Міжнародний валютний фонд затвердив 18-місячну програму stand by для України на 5 млрд доларів

ЕСОЗ: останні зміни

Перший транш, який виділять негайно, становитиме 2,1 млрд доларів. Решту суми нададуть поетапно чотирма траншами.

Кошти нової програми допоможуть Україні подолати проблеми, зумовлені пандемією COVID-19.

Згідно з меморандумом, що підписала Україна з МВФ, трансформацію системи охорони здоров'я в нашій країні буде продовжено у 2020 році шляхом поширення нового способу фінансування на вторинну спеціалізовану допомогу. А НСЗУ й далі стежитиме за наданням послуг і фінансовими показниками медустанов. Перетворення лікарень на некомерційні підприємства в муніципальній власності триватиме. Їх фінансування відбуватиметься чітко за договорами з НСЗУ.

Також у меморандумі йдеться про те, що для того, аби закупівлі НСЗУ якнайкраще забезпечували потреби пацієнтів, прийняття рішень НСЗУ буде прозоро захищене від конфлікту інтересів. Зокрема, діятиме заборона брати участь постачальникам послуг в управлінських структурах НСЗУ.

Україна підписала меморандум з МВФ щодо сприяння подальшій трансформації медицини

Керівниця НСЗУ Оксана Мовчан:

«Співпраця з Міжнародним валютним фондом — надійним партнером України — сприятиме процесам трансформації системи охорони здоров’я. Згідно з меморандумом, підписаним з МФВ, реформа системи фінансування охорони здоров'я триватиме. Ще раз зафіксовано основні структурні маяки трансформації системи. По-перше, фінансування спеціалізованих медзакладів має здійснюватися через єдиного платника — НСЗУ, жодних повернень до фінансування через бюджетну субвенцію чи особливого фінансування для деяких медзакладів не передбачено. По-друге, обсяг фінансування медзакладу має залежати від результатів його роботи. Що більше послуг надає медзаклад, то більше фінансування він має отримати. Окрім того, медзаклад, що надає медпослуги, має відповідати чітким вимогам. Працюємо далі».

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді