Страхові виплати працівникам, зайнятим у сфері захисту населення від інфекційних хвороб

ВРУ ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей»

Обіг підконтрольних речовин по-новому ►►► ТЕСТ

Документ встановлює розміри страхових виплат, які держава забезпечує медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я:

Страховий випадок

Розмір виплати

Встановлення групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження

Залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менше, ніж 300-кратному розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року

Смерть працівника

У 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року

Страхові виплати працівникам, зайнятим у сфері захисту населення від інфекційних хвороб

Розмір і порядок здійснення страхових виплат у першому випадку визначає КМУ. Тоді страхову виплату призначають і виплачують працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на неї.

У разі смерті працівника страхову виплату призначають і виплачують разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам і утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату. Членів сім’ї та батьків померлого працівника визначають відповідно до Сімейного кодексу України.

✅✅✅ Страхові виплати медпрацівникам, які захворіли на COVID-19: роз’яснення Держпраці

Окрім того, якщо медичний працівник помер внаслідок інфікування COVID-19 у зв’язку з виконанням службових обов’язків під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), його прирівнюють за статусом до військовослужбовця, що проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Члени сім’ї такого працівника, його батьки та утриманці користуються всіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством України для членів сім’ї, батьків та утриманців таких військовослужбовців, з урахуванням положень цього Закону.

NB! Закон також встановлює, що якщо державні та комунальні ЗОЗ залучають до боротьби з COVID-19 студентів-медиків старших курсів (5 і 6 курс) та інтернів, допущених до роботи відповідно до вимог статті 24 КЗпП, на таких студентів та інтернів поширюється в повному обсязі дія частин другої — шостої цієї статті.

Дія Закону поширюється на всі випадки інфікування або смерті внаслідок інфікування COVID-19 медпрацівників державних і комунальних ЗОЗ, державних наукових установ, які виконували професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження COVID-19, що мали місце з моменту встановлення КМУ карантину відповідно до Закону № 1645.

За матеріалами ВРУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді