У середу, 29 квітня, КМУ планує розглянути постанову, яка передбачає відновлення роботи агропродовольчих ринків
Профілактика ВІЛ-інфікування у медзакладі ►►► ТЕСТ
Про це повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України:
«На найближчому засіданні уряду будемо розглядати можливість відновлення продовольчих ринків. Для того щоб це було безпечно, МОЗ та Мінекономіки розробили чіткий алгоритм санітарного контролю. Зараз планується відкриття понад 280 продовольчих ринків — тих, що в змозі будуть забезпечити все необхідне задля дотримання санітарних норм. Це серйозний крок до послаблення карантину. Тому закликаю дотримуватися всіх профілактичних вимог функціонування ринків. Аби наші спільні зусилля щодо недопущення критичного поширення коронавірусу не були марними».
Документ передбачає, що в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19, агропродовольчі ринки повинні працювати, дотримуючись суворих вимог.

Вимоги до учасників торгівлі на ринках
Учасники | Вимоги |
Працівники, продавці і відвідувачі ринку | Працівників, продавців і відвідувачів допускатимуть на ринок лише у разі: - наявності вдягнутої медичної маски, зокрема й виготовленої самостійно, або респіратора
- проходження безконтактного температурного скринінгу
- наявності на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком
- якщо кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не перевищує кількості з розрахунку один покупець на 10 м2 торговельної площі ринку
- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 3 години
- проведення прибирання та дезінфекції всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця, — в кінці кожного робочого дня
- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території
|
Працівники | - відстань від між робочими місцями продавців — не менше 3 метрів
- місця торгівлі повинні бути обладнанні захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику
|
Продавці | - забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19
- забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 та оперативне усунення порушень
|
За матеріалами МОЗ
Вища школа керівника медзакладу ► навчальні програми
З’ясуйте, до якого коду належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
Як часто у маніпуляційному кабінеті потрібно виконувати поточні та генеральні прибирання і чи треба кожного разу застосовувати бактерицидну лампу — читайте у статті
Знижуйте ризик розповсюдження збудників інфекційних захворювань контактним шляхом за допомогою СОП «Використання медичних рукавичок»
З’ясуймо, яких правил використання рукавичок мають дотримувати медпрацівники, щоб ці засоби індивідуального захисту надійно виконували свою функцію
Належним чином підготуйте план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Врахуйте заходи з протидії поширенню особливо небезпечних інфекцій у ЗОЗ