Медичні маски та респіратори: правила використання для медпрацівників

Аби запобігти масовому інфікуванню медичних працівників повітряно-крапельним шляхом, важливо застосовувати засоби індивідуального захисту, а саме медичні маски чи респіратори. Читайте, як вибрати такі засоби та пригадайте основні правила користування ними

Пандемія: як організувати роботу закладу

Всюдипроникні віруси та бактерії у середовищі пересуваються за допомогою пилу, мокротиння чи слини інфікованих, яку медичні маски затримують. За клінічною статистикою, якщо правильно та постійно використовувати медичні маски, ризик зараження інфекцією повітряно-крапельним шляхом у медичних працівників знижується на 60—65%.

Одним із ключових неспецифічних методів профілактики захворювань на ГРВІ як у закладі охорони здоров’я, так і вдома — використання таких засобів індивідуального захисту:

  • медична маска
  • марлева маска
  • протиаерозольний респіратор

Помилково вважають, що респіратори та медичні маски повинні носити лише медики. Однак використовувати маски повинен і хворий — носій інфекції. Використання медичної маски може блокувати респіраторні виділення хворого, що значно знижує ризик зараження інших пацієнтів чи персоналу. Зауважте, що носити марлеві маски постійно небажано, тому на вулиці зніміть маску та подихайте свіжим повітрям.

NB! Будь-який засіб індивідуального захисту можна придбати в аптеці або виготовити маску самостійно з марлі та вати. Не використовуйте замість маски підручні засоби (шарфи, хустинки, шматки тканини), їхня ефективність сумнівна.

Медичні та марлеві маски: вимоги

Медична маска складається з трьох захисних шарів та фіксатора на ніс. Оскільки маска — важливий засіб захисту від інфекції, законодавчо визначені вимоги до їх виготовлення:

  • матеріал верхнього та нижнього шару повинен відштовхувати вологу, бути високої якості, екологічно чистим, нетканим, без латексу та скловолокна
  • середній прошарок маски повинен дуже добре фільтрувати повітря (мінімум 95%)
  • гнучкий носовий фіксатор повинен бути вшитий так, щоб не впивався у шкіру не викликав дискомфорту

      Медичну маску носять не більше двох годин та не використовують повторно. Вона обов’язково має бути м’якою та не викликати подразнення шкіри обличчя.

      Марлеві маски використовуються вдвічі довше, ніж медичні, та їх можна застосовувати повторно, якщо випрати з мийним засобом та випрасувати з двох сторін.

      NB! Марлеві маски повинні проходити не менше 50 циклів прання у 3%-вому мильно-лужному розчині.

      Медичні маски та респіратори: правила використання для медпрацівників

      Як забезпечити працівників засобами індивідуального захисту

      Маски та респіратори: різниця

      Протиаерозольні респіратори використовуються для підвищення рівня безпеки. Вони подібні до медичних масок, однак ефективніші, адже щільніше прилягають до обличчя та фільтрують інфіковані часточки з повітря. В той час як маска захищає від великодисперсних аерозолів, щільно закріплений протиаерозольний респіратор ще й захищає від дрібнодисперсних аерозолів.

      Якщо під час епідемії вам треба перебувати у місці з підвищеною концентрацією хворих, рекомендовано застосовувати саме респіратор.

      ✅✅✅ Які медичні рукавички обрати для роботи?

      Вибір масок та правила користування ними

      Обираючи маску, звертайте увагу на її форму. Маска повинна бути зручною та щільно прилягати до обличчя. Це гарантує двохсторонній захист від інфекції і пацієнта, і оточуючих.

      Одягати медичну маску можна будь-якою стороною, тримаючи за зав’язки і в жодному разі не торкаючись захисного шару. Така маска є одноразовою, використовується не довше двох годин, після чого її необхідно викинути.

      Марлеві маски необхідно міняти через кожні:

      • 3 години, якщо вони виготовлені власними руками
      • 4 години, якщо куплені у аптеці

      Випрані та продезінфіковані маски можна використовувати повторно.

      NB! Респіратори міняють щодня.

      Неправильне використання маски або респіратора підвищує ризик зараження повітряно-крапельними інфекціями, сприяє повторному зараженню та виникненню нових випадків інфікування, а також їх тривалому перебігу.

      Медичні маски та респіратори: правила використання для медпрацівників
      Олена Іщенкозаступник директора Комунального закладу «Черкаський обласний онкологічний диспансер» Черкаської обласної ради
      Аби успішно пройти перевірку дотримання вимог санітарного законодавства і набрати достатню кількість балів під час акредитації, скористайтеся зразками документів



      зміст

      Статичний блок для статей

      Останні новини

      Усі новини

      Гарячі запитання

      Усі питання і відповіді