ДСЕС популяризує сучасні методи моніторингу та діагностики особливо небезпечних інфекцій

Для працівників лабораторій особливо небезпечних інфекцій (ОНІ) Держсанепідслужби України організований триденний практичний семінар у Дніпропетровську. Під час заходу, з 29 вересня по 1 жовтня, колеги із усіх регіонів відпрацьовуватимуть застосування сучасних методів дослідження об’єктів зовнішнього середовища

Для працівників лабораторій особливо небезпечних інфекцій (ОНІ) Держсанепідслужби України організований триденний практичний семінар у Дніпропетровську. Під час заходу, з 29 вересня по 1 жовтня, колеги із усіх регіонів відпрацьовуватимуть застосування сучасних методів дослідження об’єктів зовнішнього середовища.

Керівник Держсанепідслужби України Святослав ПРОТАС пояснив: «Методи полімеразно-ланцюгової реакції та імуно-ферментного аналізу в усьому світі визнані найбільш чутливими, специфічними та найсучаснішими. Отримати результат за їх використання можна протягом декількох годин. Класичні ж методики дуже тривалі та працезатратні».

Здійснення епідеміологічного нагляду за ОНІ неможливо без належного лабораторного забезпечення. У восьми регіонах наявні технічно оснащені лабораторій, сучасні методи дослідження, які дозволяють протягом кількох годин отримати результат, також доступні, але більшість лабораторій традиційно продовжують використовувати класичні методики.

Після проведення такого навчального семінару Держсанепідслужба очікує змінити ситуацію в Україні та збільшити дослідження об’єктів зовнішнього середовища та клінічного матеріалу на виявлення патогенних біологічних агентів — збудників особливо небезпечних та інших природно-осередкових інфекцій у своїх лабораторіях сучасними методами.

Під час заходу учасники розглянуть основні механізми розповсюдження особливо небезпечних інфекцій, актуальних для України. Визначать принципові підходи до планування лабораторного моніторингу збудників. Під час практичних секцій матимуть змогу оцінити перевагу сучасних експрес-методів для визначення збудників ОНІ та методику їх застосування при моніторингових та діагностичних дослідженнях.

Крім того фахівці зможуть порівняти ефективність та вартість різних методів дослідження збудників ОНІ, а також профілактики хвороб, які викликаються ними.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді