Як планують змінити норми утримання місць проживання людей: проект МОЗ

МОЗ на офіційному сайті винесло на суспільне обговорення проект наказу, що передбачає вдосконалення правил озеленення територій, утилізації сміття, утримання громадських та населених місць, убезпечення ґрунтових вод, створення рівних умов для усіх членів суспільства тощо.

Скачайте основні документи!
Проект наказуОзнайомтесь
Перелік небажаних рослинЗавантажте та перевірте територію

Проект наказу МОЗ «Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць» має на меті приведення норм утримання місць проживання людей до європейських стандартів та створення безпечних умов для життя людей.

Як набрати бали до атестації 2020

Пропозиції МОЗ:

  • Оснащення тротуарів та велосипедних доріжок широкими та пологими з’їздами.
  • Оснащення територій похилими та широкими пандусами або ліфтами на кожному виході під- та надземних переходів.
  • Встановлення через кожні 0,3 км лав для сидіння.
  • Встановлення перепон для в’їзду автомобілів на пішохідні ділянки.
  • Встановлення принаймні одного стаціонарного громадського туалету у кожній зоні зелених насаджень, при тому має задовольнятися вимога щодо максимальних відстаней між двома сусідніми туалетами – 0,7 км або 0,3 км для особливо людних місць.
  • У кожному громадському туалеті має бути облаштовано сповивальний столик та має бути доступ до питної води.
  • Забороняється будувати вигрібні ями через загрозу потрапляння їх вмісту до ґрунтових вод. У якості альтернативи у МОЗ пропонують локальні очисні споруди. Очисні споруди мають розташовуватися на певному віддаленні від територій навчальних та медичних закладів, житлових та громадських споруд, дитячих майданчиків, водойм. Розташовувати очисні споруди треба принаймні за 50 м від криниці.
  • МОЗ планує зобов’язати населення сортувати сміття, встановивши окремі контейнери та організувавши роздільне вивезення різних видів сміття.
  • Території мають бути облаштовані урнами через кожні 60 м, за потреби – частіше, обов’язково урни мають бути на зупинках громадського транспорту, біля виходів метро, вокзалів, громадських будівель.
  • Забороняється спалення листя, натомість вчасно та регулярно зібране опале листя має відправлятися на компостні поля.
  • На зміну посипання територій сіллю та піском від ожеледиці передбачається запровадження посипання доріжок гранвідсівом зі вмістом солі 7% та обов’язкове розчищення переходів та зон очікування пішоходів на ширину мінімум 1,2 м, на особливо людних вулицях – на усю ширину тротуару.
  • Підприємства зобов’язуються розчищати від снігу ділянки, що прилягають до їх території, у радіусі 5 м.
  • Задля запобігання зменшення площ крон забороняється проводити омолоджувальне обрізання дерев, натомість кожні 5 років має проводитися інвентаризація стану дерев. Окрім того виставляються вимоги, які саме рослини можна висаджувати на вулицях. Увесь ґрунт населених місць має бути засаджений рослинами або замульчований.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді