Вимоги до вакцинації змінили: нове законодавство

1 лютого 2019 МОЗ затвердило Наказом №280 зміни до «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень». Застарілі критерії щодо того, яким має бути місце проведення вакцинації, переглянули, а головне, лікарям ФОП дали право проводити вакцинацію.

Сьогодні близько ста лікарів, що працюють як фізичні особи підприємці, підписали угоди з НСЗУ. За умовами договору вони мають право у своїй щоденній діяльності надавати увесь перелік послуг ПМД. До нього входить і проведення щеплень серед обслуговуваного населення.

Відтепер вакцинувати пацієнтів можна не лише у медзакладах, але й інших місцях, де первинну допомогу надають лікарі-приватні підприємці. Тобто тепер, дії та рішення, здійснення яких до сьогодні було обмежене компетенціями керівника та штату медзакладу, може приймати і лікар-підприємця.

Організація місця вакцинації за стандартами ВООЗ

Відтепер мова йде не про «кабінети щеплень», а про «пункти щеплень». Вимоги щодо площі приміщення новий законодавчий акт знімає.

Наказ МОЗ «Питання організації роботи кабінетів щеплень» від 31 грудня 2009 року № 1095, та вимоги, ним затверджені, втратили чинність. Нині до організації місця проведення щеплень існує усього 3 базові вимоги:

  1. безпечність вакцини;
  2. захист пацієнта та медичного працівника;
  3. дотримання правил поводження з медвідходами, класифікованими як епідемічно небезпечні.

12 настанов щодо вакцинації дітей з обтяженим анамнезом

Також передбачається можливість створювати тимчасові пункти щеплень, що діють упродовж доби. При цьому такий пункт досить облаштувати 2 сумками-холодильниками з термометрами та кількістю холодових елементів, що відповідає обсягу імунобіологічних препаратів.

Вимоги до облаштування постійних пунктів щеплення:

  • холодильник для зберігання ЛЗ;
  • 2 термометри у холодильнику: один — на другій полиці, а другий — для валідації показань першого;
  • сумка-холодильник, що містить два комплекти холодових елементів та термометр;
  • столик , на якому можна було розмістити невелику сумку-холодильник, ін'єкційні матеріали і ємність для утилізації шприців;
  • наявність необхідних для надання невідкладної меддопомоги ЛЗ та медвиробів;
  • ємність для безпечної утилізації шприців;
  • стілець або кушетки вакцинації та, за необхідності, сповивання дитини;
  • місце для обробки рук з водою та милом. Якщо облаштувати місце гігієни рук неможливо, необхідно забезпечити пункт дозатором з антисептиком;
  • бактерицидний опромінювач або інше обладнання для дезінфекції повітря;
  • інформаційні матеріали щодо вакцинації та надання меддопомоги у випадках невідкладних станів, що можуть слідувати за введенням вакцини;
  • термометр для вимірювання температури у приміщенні.

Ці ж нововведення продубльовано у Державних санітарних нормах і правилах «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу», (наказ МОЗ від 02 квітня 2013 року № 259).

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5086

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді