В програму "Доступні ліки" включили ще три нозології

В 2018 році в МОЗ запланували відшкодування вартості препаратів для лікування хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, бронхіальної астми, анемії на І триместрі вагітності.

Урядова програма «Доступні ліки» вступила у дію з квітня 2017 року. За умовами цієї програми хворі, що страждають на найпоширеніші хронічні захворювання отримують життєвонеобхідні ліки безкоштовно або за незначну доплату. Сьогодні в програму забезпечення доступними ліками входять захворювання ССС, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма. Нею послуговуються до 200 тис. пацієнтів щомісяця, отримуючи за рецептами ліки у більш, як 6,6 тисяч аптек по всій Україні. Та програма лише набирає обертів – кожного місяця пацієнтами реалізується на 150 тисяч рецептів більше, ніж попереднього.

В програму "Доступні ліки" включили ще три нозологіїЧитайте: "Реімбурсація в Україні: основні проблеми та процес впровадження"

Держава витратила цього року з бюджету 700 млн гривень на закупівлю лікарських засобів, що входять у перелік програми «Доступні ліки», а вже 2018 року ця сума має зрости до мільярда.

Зважаючи на це, Міністерство охорони здоров’я за рекомендаціями  вітчизняних та міжнародних експертів, планує включити у програму ліки для ще 3 поширених нозологій: хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема, виразки шлунку та ДПК, депресивні стани та анемії вагітних у І триместрі. За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань обійдеться держбюджету близько 300 млн грн.

Вибір цих патологій невипадковий. Так, базовими критеріями внесення нозології до програми є важкість захворювання, його динаміка, поширеність та ефективність амбулаторного лікування. Дані Центру медичної статистики МОЗ свідчать про те, що у кожного 6 громадянина України діагностується захворювання ШКТ. Депресивні розлади в Україні й у світі набувають обертів так, що до 2030 року стануть на другу сходинку серед найбільш поширених захворювань у країнах з низьким доходом, а в країнах із середнім – на третю. Анемії вагітних, що несуть значний ризик для нормального розвитку вагітності, спостерігаються у кожної 4 вагітної жінки, як свідчить Центр медичної статистики МОЗ.

Проект постанови КМУ “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” передбачає включення до переліку лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» ще дев’ятьох міжнародних непатентованих назв для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі, а також 2 препарати для лікування серцево-судинних захворювань та цукрового діабету ІІ типу – “Лозартан” і “Глібенкламід.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді