До лікарів — порушників трудового законодавства застосовуватимуть жорсткі санкції

Нещодавно у Києві був затриманий лікар, що приїхав на виклик у нетверезому стані. Міністерство охорони здоров’я відреагувало на інцидент, зібравши нараду з приводу порушень трудового законодавства

В ніч з 16 на 17 листопада на виклик до трирічної дитини у складі бригади швидкої допомоги приїхав нетверезий лікар-педіатр. Про стан алкогольного сп’яніння медпрацівника батько дитини повідомив у поліцію. Патрульні провели тест на алкоголь у присутності представників Департаменту охорони здоров’я, результат — 2,9 проміле.

Був складений протокол відповідно до ст. 179 КУпАП (Розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві або перебування на роботі в нетверезому стані). Після підтвердження діагнозу «алкогольне сп’яніння» на профспілкових зборах одноголосно було ухвалено рішення про звільнення лікаря за статтею 40 Кодексу законів про працю, п. 7 — «Поява на роботі в нетверезому стані».

Міністерство охорони здоров’я відреагувало на інцидент, скликавши робочу нараду за участю заступника Міністра охорони здоров’я Віктора ШАФРАНСЬКОГО, керівника Медичного департаменту МОЗ України Василя КРАВЧЕНКА та представників місцевих органів влади з приводу порушення трудового законодавства працівником екстреної медичної допомоги та попередження подібних випадків.

Віктор ШАФРАНСЬКИЙ під час виступу зазначив, що, на жаль, випадки появи лікарів на робочих місцях у стані алкогольного сп’яніння почастішали, і це неприпустимо. Він закликав застосовувати санкції як до порушників, так і до керівників закладів і запропонував повторну атестацію медиків-порушників, з подальшим підтвердженням звання лікаря-спеціаліста.

Під час наради звучали зауваження, що окрім запровадження жорсткої системи контролю та відповідальності лікарів, слід переглянути принцип оплати послуг медпрацівників, бо це є однією з причин неадекватного виконання ними службових обов’язків.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді