Cанітарно-епідемічна ситуація у підтоплених населених пунктах Закарпатської області

Після тривалих дощів на Закарпатті значно піднявся рівень води у річках Тиса і Латориця, підтопивши численні населені пункти у п’яти районах області. Чи можливо уникнути загрози спалаху кишкової інфекції, читайте далі

Після тривалих дощів на Закарпатті значно піднявся рівень води у річках Тиса і Латориця, підтопивши численні населені пункти у п’яти районах області.

Станом на 26 листопада підтопленими залишаються 26 населених пунктів, де мешкають близько 38 тисяч мешканців, у тому числі майже 9 тисяч дітей,і в них 103 джерела нецентралізованого водопостачання, серед яких 96 громадських.

Фахівці Держсанепідслужби Закарпатської області посилили лабораторний контроль за якістю води водних об’єктів на потерпілих внаслідок повені територіях. Зосередили основну увагу на санітарно-мікробіологічних дослідженнях.

Як зазначив керівник Держсанепідслужби України Святослав ПРОТАС: «За подібної надзвичайної ситуації слід дотримуватися рекомендацій для попередження гострих кишкових інфекційних хвороб серед населення. Перш за все загрозу становлять збудники інфекцій, пов’язані із водним фактором передачі. Тому контроль за якістю води важливий не лише під час повені, а й після спаду рівня води».

На затоплених і прилеглих до них територіях проводиться перевірка і знезараження колодязної води. Щоб знезаразити воду, проводять триетапну (дезінфекція, чистка та ремонт, фінальна дезінфекція) санацію шахтних колодязів, зокрема і за допомогою дозуючих патронів.

Якщо відповідні заходи не призводять до поліпшення якості води, дозуючі патрони відсутні або їх застосування також не поліпшує якості води, використання води для питних потреб забороняється, і про це попереджають, вивішуючи оголошення на джерелі.

Моніторинг санітарно-епідемічної ситуації в межах в області триває. Ситуація знаходиться на контролі Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді