Озвучено основні напрями діяльності Держлікслужби України

На прес-конференції «Якість та безпека ліків — гарантії для пацієнта та системи охорони здоров’я» Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських засобів, розповів про головні напрями діяльності Держлікслужби.

28 травня 2013 року в інформаційній агенції «Укрінформ» відбулась прес-конференція «Якість та безпека ліків — гарантії для пацієнта та системи охорони здоров’я» за участі голови Державної служби України з лікарських засобів Олексія Соловйова та першого заступника Міністра охорони здоров’я України Олександра Качура.

Було зазначено, що політика Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужби) спрямована на впровадження європейських норм та правил щодо якості та безпечності лікарських засобів.

Завдяки впровадженню Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, були значно спрощені вимоги до діяльності аптек у сільський місцевості, що сприяло збільшенню їх кількості на 20% у порівнянні з 2011 роком. На сьогодні рівень завантаженості українських аптек відповідає загальноєвропейському рівню (2200 людей на 1 міську аптеку та 2800 — на сільську).

Наступний крок — впровадження у ліцензійні умови вимоги належної аптечної практики, що дає змогу ввести поняття належної фармацевтичної послуги. Проект розробляється спеціалістами Держлікслужби сумісно з представниками фармацевтичної галузі та найближчим часом буде винесений на публічне обговорення.

Окрім цього, введена кримінальна відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів, що дало змогу ефективно контролювати та ліквідовувати фальсифіковану продукцію. Задля поліпшення ефективності перевірок  планується скасування попередження аптек за 10 днів про проведення планової перевірки. За словами Олексія Соловйова, аптека постійно має бути готова до перевірки.

На конференції також підіймалось питання Проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з імпорту лікарських засобів», який пройшов громадське обговорення. Планується, що найближчим часом документ буде переданий до Міністерства юстиції України.

Триває дискусія з приводу введення НДС на лікарські засоби. Як було зазначено, кінцеве рішення з приводу введення НДС буде прийняте, коли ризик підвищення цін на лікарські засоби буде повністю відсутній.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50555

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3453

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6848

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді