Унікальна вітчизняна розробка — віртуальний пацієнт «СКІФ»

1 червня 2013 року у Вінниці був представлений унікальний проект, який дає змогу максимально відобразити природні механізми та процеси, які протікають в організмі людини в нормі та при патологічних станах.

1 червня 2013 року вперше була представлена унікальна комп’ютерна модель життєдіяльності організму людини — віртуальний пацієнт «СКІФ».

Над проектом більше п’ятнадцяти років працював колектив співробітників Вінницького національного медичного університету ім. М. І.Пирогова на чолі з академіком Національної академії медичних наук України, професором Василем МОРОЗОМ. 

Комп’ютерна модель дає змогу максимально відобразити механізми діяльності організму людини, починаючи з окремих клітин та закінчуючи органами і системами організму людини у їхній тісній взаємодії, а також у взаємодії із зовнішнім середовищем. У програмі модулюються різноманітні патологічні стани, вивчається ефективність лікування та його корекція. Таким чином програма «СКІФ» надає можливість одночасно спостерігати процеси, які протікають в будь-якій системі організму, їхні реакції на різні внутрішні та зовнішні зміни, механізми регуляції їхньої діяльності.

Планується, що система буде широко застосовуватись для підвищення рівня оволодіння лікарями практичними навичками, зокрема, у вищих навчальних закладах та закладах післядипломної освіти, для підвищення кваліфікації спеціалістів на додипломному рівні, лікарів-інтернів, лікарів сімейної практики тощо.

Міністр охорони здоров’я України Раїса БОГАТИРЬОВА, яка була присутня на презентації програми, зауважила, що ця науково-медична інновація знайде найширше впровадження при проведені наукових досліджень в медицині, фармакології, біології в українських та закордонних наукових центрах, а також сприятиме просуванню України до світового освітнього та наукового простору.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50555

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3453

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6848

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді