МОЗ надало роз’яснення щодо оновлених правил виписування рецептів на знеболюючі лікарські засоби

Вчора, 15 липня, на офіційному сайті МОЗ були опубліковані роз’яснення щодо оновлених правил виписування рецептів на знеболюючі лікарські засоби для тяжкохворих.

Знеболюючі препарати, які містять наркотичні (психотропні) речовини стали доступнішими для хворих. Це було затверджено спеціальним наказом МОЗ «Про затвердження порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» від 13.05.2013 № 333.

Вчора, 15 липня, на офіційному сайті МОЗ були опубліковані роз’яснення щодо оновлених правил виписування рецептів на знеболюючі лікарські засоби для тяжкохворих.

Нагадаємо, що наказом МОЗ «Про внесення змін до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 15.03.2013 № 203 скасовано деякі раніше діючі норми відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що виписуються на спеціальних рецептурних бланках №3.

Відтепер будь-яка аптека, що має відповідну ліцензію Державної служби України контролю за наркотиками, має право розповсюджувати знеболюючі засоби за відповідним рецептом. Окрім цього на одному рецептурному бланку дозволяється виписувати лікарські засоби в кількості, передбаченій для 15-денного курсу лікування. Такий рецепт можна виписати при наданні паліативної допомоги пацієнту. Також при виписуванні такого рецепту лікар має зробити вказівку «Хронічно хворому». Рецепти на лікарські засоби, виписані на рецептурних бланках №3, дійсні протягом десяти днів з дня виписки.

Варто зауважити, що нова норма розповсюджується і на раніше виписані рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або на суміші з індиферентними речовинами. Такі рецепти необхідно додатково засвідчити підписом керівника закладу охорони здоров’я, або його заступником з лікувальної роботи. А в разі їхньої відсутності свій підпис ставить завідувач відділення цього закладу, на якого покладена відповідальність за призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Документ завіряється печаткою суб'єкта господарювання, що провадить діяльність, пов'язану з медичною практикою.

Щодо правил написання рецепту: міжнародна непатентована назва лікарського засобу, формоутворюючих та корегуючих речовин, його склад, лікарська форма, звернення лікаря до фармацевтичного працівника про виготовлення та видачу лікарських засобів у рецепті пишеться латинською мовою.

Спосіб застосування ліків, доза, частота, час та умови прийому ліків пишуться державною мовою або регіональними мовами відповідно до Закону України «Про засади державної мовної політики» від 03.07.2012 № 5029-VI.

Усі специфічні вказівки, помітки медичного працівника («Хронічно хворому», «За спеціальним призначенням») додатково завіряються його підписом та печаткою.

У разі виписування безоплатно чи на пільгових умовах наркотичних (психотропних) лікарських засобів поряд з виписуванням рецепту на бланку №3 виписуються додатково Рецепти на бланку №1.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді