Аптеки мають право вказувати у своїй зовнішній рекламі інформацію про ціни

Вищий адміністративний суд України не задовольнив касаційну скаргу Міністерства охорони здоров’я України. Аптеки мають повне право вказувати у своїй зовнішній рекламі інформацію про ціни, а також вказувати на свою соціальну спрямованість, і, таким чином, впливати на наміри споживачів щодо придбання товарів.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) не задовольнив касаційну скаргу Міністерства охорони здоров’я України та залишив аптекам право використовувати у своїх назвах інформацію про рівень цін. Також аптеки мають право використовувати інформацію про ціни на вивісках та зовнішній рекламі. Це було зазначено у  визначенні ВАСУ від 18.06.2013 у справі № К/800/19905/13.

Таким чином постанова окружного адміністративного суду міста Києва від 18.01.2013 та постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 14.03.2013 у справі за позовом ТОВ «Домінант-Фарм» про визнання протиправним і скасування наказу МОЗ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами» від 07.09.2012 № 707 залишилися без змін.

Норма про заборону використання у зовнішній рекламі аптек інформації про ціни була визнана незаконною. ВАСУ підтвердив незаконність цієї норми, виходячи з того, що Законом України  «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 № 1775-III безпосередньо не передбачена можливість визначення в ліцензійних умовах спеціальних вимог до найменування установи, у якій здійснюється ліцензований вид діяльності, знаку для товарів і послуг, під якими здійснюється діяльність, вивісках і зовнішній рекламі на будівлі.

Отже, аптеки мають повне право вказувати у своїй зовнішній рекламі інформацію про ціни, а також вказувати на свою соціальну спрямованість, і, таким чином, впливати на наміри споживачів щодо придбання товарів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді