Лише 8% українців здійснюють регулярні медичні огляди

За результатами проведеного дослідження тільки 8% України регулярно здійснюють профілактичний медичний огляд, а більшість українців взагалі звертаються за професійною допомогою тільки у крайньому випадку.

В Україні відсутня культура регулярних профілактичних візитів до лікарів. Про це було зазначено директором Благодійного фонду «Розвиток України» Анатолієм ЗАБОЛОТНИМ на прес-конференції у Києві. Прес-конференція, що проходила 30 липня, була присвячена представленню результатів дослідження оцінки здоров’я українців, ініційованого компанією Philips в Україні спільно з Фондом «Розвиток України».

За словами Анатолія ЗАБОЛОТНОГО, лише 8% громадян України регулярно здійснюють профілактичний медичний огляд.  Більшість українців (41 %) звертаються за професійною медичною допомогою тільки коли мають проблеми зі здоров’ям. А понад 37% громадян йдуть до лікаря тільки у крайньому випадку.

Окрім цього, за результатами дослідження тільки 2,79% населення України вважає туберкульоз потенційною загрозою здоров’ю. І це зважаючи на те, що епідемія туберкульозу в Україні триває з 1995 року. Більше того, однією з головних причин смертності від туберкульозу є несвоєчасне звернення до лікаря, відсутність належної турботи про своє здоров’я.

Директор Благодійного фонду зазначив, що у вирішенні питання проблеми епідемії туберкульозу важливою є робота на результат. Важливо розуміти, на проблему впливають інші чинники – це і підготовка лікарів, і поведінка пацієнта, яка є дуже вагомим фактором. Ці чинники є критичними в обох захворюваннях – і в онкології, і в туберкульозі.

Довідка: Дослідження Philips «Стан здоров’я українців» проводилося дослідницькою компанією GFK Ukraine в рамках щомісячного дослідження «Омнібус» за методологією, розробленою для міжнародного дослідження «Індекс здоров’я і благополуччя». Дослідження засноване на національній репрезентативній вибірці із 1 000 українців віком від 15 до 59 років. Метод дослідження – особисті інтерв`ю вдома у респондента. Період проведення дослідження: 16-30 квітня 2013 року.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді