Реформування Держсанепідслужби України: стан, результати та проблеми

У Міністерстві охорони здоров’я України розглянули основні питання та проблеми реформування Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також стан готовності країни до нового епідемічного сезону.

У Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбулась Колегія присвячена питанням реформування Державної санітарно-епідеміологічної служби (Держсанепідслужби) та стану готовності країни до епідемічного сезону 2013–2014. Про це 4 жовтня повідомила прес-служба МОЗ.

За словами Міністра охорони здоров’я України — Раїси БОГАТИРЬОВОЇ — вже було відпрацьовано деякі завдання реорганізації Держсанепідслужби. По-перше, створено та укомплектовано територіальні органи та лабораторні центри (на функціонування яких вже виділено фінансування). По-друге — здійснені необхідні кроки до уніфікації дозвільних процедур та проведення перевірок.

Окремо Раїса БОГАТИРЬОВА зазначила: «Ми розуміємо також і те, що нова, сучасна структура служби вплинула на кадровий потенціал, і навіть «відкоригувала» подальшу долю фахівців Держсанепідслужби. Проте, усі фахівці-професіонали повинні залишитись працювати у системі — це моя, як Міністра, незмінна позиція».

У своєму виступі заступник голови Держсанепідемслужби Олександр КРАВЧУК звернув увагу на проблеми, які виникли під час реформування відомства. Зокрема, він наголосив про виникнення заборгованості перед працівниками, яких було звільнено внаслідок ліквідації закладів; проведення атестації медичних працівників, а також про передачу майна до новостворених структур Держсанепідслужби.

Окремо було висвітлено питання стану готовності України до сезону можливого підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні захворювання.

Олександр КРАВЧУК зазначив, що протягом епідемічного сезону 2013-2014 років в Україні можлива циркуляція трьох штамів збудників грипу. Це A/California/ 7/2009 (H1N1) — pdm09, A/H3N2 /Victoria/361/2011b та B/Massachusetts /2/2012

В свою чергу директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола ХОБЗЕЙ розповів, що в разі пандемії понад 9 тисяч лікарів готові надати медичну допомогу, а в лікарнях підготовлено більше 22 тисяч ліжок для пацієнтів.

Голова Державної служби України з лікарських засобів (Держліклужби) Олексій СОЛОВЙОВ запевнив, що на складах вітчизняних виробників на даний момент знаходиться 6,5 мільйонів упаковок лікарських засобів проти ГРВІ, а до кінця року їх кількість збільшиться ще на 20 мільйонів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді