Нобелівську премію з медицини присудили за дослідження механізмів, що регулюють везикулярний транспорт

Експерти зазначають, що розуміння цих процесів дозволяє точно зрозуміти механізми «роботи» багатьох захворювань і знайти засоби лікування.

Цього року Нобелівська премія з медицини та фізіології була присуджена вченим Джеймсу Ротману (James E. Rothman), Ренді Шекману (Randy W. Schekman) і Томасу Зюдофу (Thomas C. Südhof) за відкриття, що стосуються механізмів везикулярного транспорту всередині клітин та між ними.

Везикулярний транспорт відбувається за допомогою везикул — маленьких бульбашок, оточених мембраною, які містять різні речовини. Як наголошується в наукових роботах лауреатів Нобелівської премії, кожна везикула містить у своїй мембрані білкові молекули — «поштові адреси», що дозволяють доставляти її за призначенням — як усередині клітин, так і між клітинами.

Полем досліджень Ротмана була робота білків, що відповідають за злиття везикул із клітинною мембраною.

Ренді Шекман з’ясував, як везикули переміщаються всередині клітин, а Зюдоф досліджував везикулярний транспорт у нервових клітинах.

Експерти зазначають, що розуміння цих процесів дозволяє точно зрозуміти механізми «роботи» багатьох захворювань і знайти засоби лікування.

Компанія Thompson Reuters, яка регулярно публікує прогнози на основі аналізу власної бібліографічної бази даних Web Of Science, в якості ймовірних кандидатів на премію з медицини в 2013 році висувала три групи дослідників. Серед них були першовідкривачі регуляторного метилювання ДНК, біологи, що відкрили аутофагію («самопоїдання» організму в умовах нестачі їжі) і медик Денніс Слемон (Dennis J. Slamon), який пояснив роль онкогена HER-2 у формуванні раку грудей.

Нагадаємо, що у  2012 році Нобелівську премію в цій номінації отримали Джон Гардон (John Gurdon)  і Сінья Яманака за відкриття методів клітинного перепрограмування. Їх дослідження дозволили навчитися створювати індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (iPS) зі звичайних клітин організму. Перепрограмовані клітини вже неодноразово застосовувалися для вирощування штучних органів.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року становить 926 тисяч євро.

УНІАН
Корреспондент.net

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді