Винайдено спосіб лікування серцево-судинних захворювань стовбуровими клітинами

Вчені «запакували» стовбурові клітини в капсули, виготовлені з желеподібної речовини — альгінату. Клітини в капсулах при підсадженні залишаються в організмі та надають лікувальний ефект протягом довгого часу.

Практика підсаджування стовбурових клітин  пацієнтам зі хворим серцем не є новою. Подібні методи лікування проводилися у багатьох країнах світу, але досі не давали бажаного результату.

Однією з причин мінімального результату є те, що стовбурові клітини або не затримуються в серці, або помирають невдовзі після введення в організм (гідно з дослідженнями, понад 90% клітин гинуть вже в перші години). Це відбувається тому, що стовбурові клітини при введенні в серце після серцевого нападу потрапляють у негостинне середовище: запалення і потужний потік крові заважають клітинам залишатися в тканині.

Проте, дослідникам з Університету Еморі (Emory University) вдалося знайти рішення цієї проблеми. Вчені «запакували» стовбурові клітини в капсули, виготовлені з желеподібної речовини  — альгінату. Клітини в капсулах при підсадженні залишаються в організмі та надають лікувальний ефект протягом довгого часу.

Експеримент був проведений на щурах, які перенесли серцевий напад. Першій групі щурів пересадили бляшки з інкапсульованих стовбурових клітин. Другій групі пересадили звичайні стовбурові клітини без оболонок, а третій — взагалі не пересаджували стовбурові клітини.

Через місяць після штучного серцевого нападу, фракція вигнання (показник використовується для визначення, наскільки добре серце прокачує кров) серця щура впала з 72% до 34%. При підсадженні інкапсульованих стовбурових клітин фракції вигнання піднялася до 56%. При пересадці звичайних стовбурових клітин без капсул фракція вигнання не перевищувала 39%.

Таким чином, клітини, які були введені у капсулах, зашиваються на місці, вони несприйнятливі до агресивного зовнішнього середовища і виділяють білки, які продукують ріст клітин.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді