В Україні розпочато епідеміологічне дослідження хіміорезистентного туберкульозу

Головна мета дослідження — отримання достовірної інформації щодо стійкості мікобактерій туберкульозу до протитуберкульозних лікарських засобів; удосконалення схем лікування хворих на туберкульоз.

В Україні з 1 листопада 2013 року розпочався набір пацієнтів для епідеміологічного дослідження щодо хіміорезистентного туберкульозу.  Головна мета дослідження — отримання достовірної, репрезентативної інформації щодо стійкості мікобактерій туберкульозу до протитуберкульозних лікарських засобів, а також удосконалення схем лікування хворих на туберкульоз.

Участь у проведенні дослідження беруть фахівці 40 груп спеціалізованих структурних підрозділів,  закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз. Дослідження проводиться в  24 регіонах України, окрім Тернопільської, Чернівецької областей та м. Севастополь.

Нагадаємо, протягом вересня-жовтня поточного року Держслужбою України соцзахворювань спільно з бюро Всесвітньої організації об’єднаних націй (ВООЗ) в Україні та ДУ «Національний інститут пульмонології та фтизіатрії ім. Ф. Г. Яновського АМН України» проведені тренінги для регіональних координаторів Дослідження, керівників та лабораторних координаторів груп закладів, які приймають участь  у Дослідженні. Під час тренінгів відповідальні фахівці за проведення Дослідження в регіонах України набули технічних та практичних навичок, необхідних для його виконання.  Підготовку до початку дослідження: проведення оцінки готовності країни, організацію пілотування, закупівлю витратних матеріалів для повномасштабного проведення дослідження забезпечено в рамках проекту USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні».

Результати дослідження очікуються через 18 місяців від його початку. Якість результатів дослідження в Україні в цілому залежить від достовірної інформації, наданої регіонами.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді