Кількість амбулаторій у сільській місцевості буде збільшено на 30%

«Це пов’язано з тим, що існують дуже великі нерівномірності щодо забезпечення медичними закладами первинної медико-санітарної допомоги у різних регіонах країни», — пояснив Костянтин НАДУТИЙ.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) України планує збільшити кількість амбулаторій у сільській місцевості на 30%. Про це повідомив начальник управління реформ департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Костянтин НАДУТИЙ у програмі «Профільний інтерес».

«Слід розуміти, що мережа медичних закладів у сільській місцевості, яка перейшла нам у спадок від попередньої системи, складається з фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) та амбулаторій. Значна частина населення отримує фельдшерську допомогу у ФАПах і роками не бачить лікаря, — розповів Костянтин Надутий. — Це призводить до того, що профілактика специфічних неінфекційних захворювань, яка потребує індивідуального підходу і певних медикаментозних заходів, не проводиться. Фельдшер не в стані її організувати». З огляду на це, нині перед МОЗ постало завдання вирівняти фізичну доступність первинної допомоги для сільського населення шляхом розвитку мережі амбулаторій, пояснив урядовець.

За словами Костянтина НАДУТОГО, планується збільшити кількість амбулаторій в сільській місцевості на 30%. «Це пов’язано з тим, що існують дуже великі нерівномірності щодо забезпечення медичними закладами первинної медико-санітарної допомоги у різних регіонах країни», — пояснив він.

Також начальник управління реформ департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України зазначив, що на даний момент перед медичним відомством стоїть зобов’язання організувати надання лікарської допомоги у сільській місцевості в межах 8-10 км до медичного закладу. «Слід пам’ятати, що у наших селах переважає населення похилого віку, тому мало відкрити амбулаторію — необхідно забезпечити лікарів автомобілями. Первинна допомога у селі має бути доступна прямо до порогу помешкання», — зауважив Костянтин НАДУТИЙ.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді