На Херсонщині планують відкрити 52 амбулаторії

В області створено 22 центри первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких увійшли дільничні лікарні (реорганізовані в лікарські амбулаторії), лікарські амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти. Крім того, сьогодні в регіоні функціонує 144 лікарські амбулаторії у складі центрів первинної медико-санітарної допомоги.

За роки реформування медичної галузі у Херсонській області не було зачинено жодного закладу охорони здоров'я та не було звільнено жодного медичного працівника. Навпаки, медична галузь розширює спектр своїх послуг та збільшується кількість відповідних закладів. Про це заявив директор департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Віктор КОРОЛЕНКО.

«Зокрема, шляхом реорганізації фельдшерсько-акушерських пунктів на Херсонщині планується відкрити 52 амбулаторіїу населених пунктах з кількістю жителів понад тисячу осіб», ― сказав Віктор Короленко під час обласної селекторної наради, яку провів голова Херсонської облдержадміністрації Микола КОСТЯК, за участю голови Херсонської обради Віктора Пелиха.

За його словами, станом на 25 листопада поточного року отримали ліцензії на медичну практику Білозерський, Бериславський, Каховський та Генічеський центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). «Наразі необхідний пакет документів для отримання ліцензії підготовлено та направлено до МОЗ України Новотроїцьким і Цюрупинським ЦПМСД та проводиться робота по його підготовці Великоолександрівським, Великолепетиським, Верхньорогачицьким, Скадовським, Високопільським, Чаплинським та м. Нова Каховка», ― зазначив Віктор Короленко.

Відповідно до цього, Микола Костяк доручив головам районних державних адміністрацій та міським головам вжити невідкладних заходів щодо прискорення формування та направлення до Міністерства охорони здоров’я України пакета документів для отримання центрами первинної медико-санітарної допомоги ліцензії на медичну практику на відповідній адміністративній території.

Крім того, у своїй доповіді директор департаменту звернув увагу на важливий ресурс сфери охорони здоров’я ― кадрове забезпечення. Так, на кількість населення регіону оптимальна потреба у сімейних лікарях становить 513 штатних одиниць. Сьогодні ж в області 214,24 штатних посад лікарів загальної практики/сімейної медицини, на яких працює 145 фізичних осіб. Дефіцит необхідних лікарів становить 368 осіб.

«Загалом укомплектованість первинної ланки надання медичної допомоги лікарям становить 69,8%, середнім медичним персоналом ― 89,5%», ― зазначив Віктор КОРОЛЕНКО.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді