Юрій ФЕЩЕНКО: «В українців відсутня культура вчасного звернення до лікарів»

Сьогодні, 11 грудня 2013 року, у Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбувся брифінг з нагоди Всесвітнього дня хворого на бронхіальну астму.

Сьогодні, 11 грудня, Україна відзначає Всесвітній день хворих на бронхіальну астму, зокрема цього дня більш ніж у 35 країнах світу лікарі особливо наголошують на тому, що слід лікувати астму протягом усього життя, оскільки зазначена хвороба — одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. Про це під час брифінгу, що відбувся у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ), повідомив головний позаштатний пульмонолог МОЗ, директор Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського НАМН України, академік Юрій ФЕЩЕНКО.

Загалом, за його словами, на сьогодні в Україні в розпорядженні медиків є весь спектр протиасматичних препаратів, які, враховуючи різні індивідуальні особливості хворих на астму, можна призначати патогенетично обґрунтовано. Проте, академік зазначає, що в українців відсутня культура вчасного звернення до лікарів, що призводить до загострення хвороби, таким чином, 5-6% хворих від загальної кількості бронхіальних асматиків мають статус інвалідності.

«В основі бронхіальної астми є запалення, тому ця хвороба біль-менш легко лікується, але українці не мають культури відвідування лікаря, вони не приходять один раз на рік, відповідно, не отримують обстеження і не отримують лікування. Наші люди скоріше йдуть до сусідів чи знайомих і діляться між собою що і кому допомогло від кашлю» — зазначив Юрій ФЕЩЕНКО.

Окрім цього, за словами лікаря, в зоні ризику перебувають люди, котрі часто хворіють на ГРВІ, пасивні курці та люди, що страждають на ожиріння.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді