Курси щодо протидії зараженню на ВІЛ-інфекцію при виконанні професійних обов’язків

За інформацією прес-служби Міністерства охорони здоров’я України в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні 22 січня 2014 року відбулись курси для головних медсестер і заступників головних лікарів закладів охорони здоров’я краю з питань захисту від зараження на ВІЛ-інфекцію при виконанні професійних обов’язків їхніми працівниками.

«При аварійній ситуації у разі контакту з джерелом потенційного ВІЛ-інфікування потрібно діяти згідно з алгоритмом, ― розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології Марія БОЙКО. ― Провести консультування та організувати обстеження на ВІЛ-інфекцію медичних працівник, які мали контакт із джерелом потенційного інфікування ВІЛ, пов’язаний з виконанням професійних обов’язків, після отримання інформованої згоди на таке обстеження скерувати медичних працівників до обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом та зберігати результати тестування на ВІЛ осіб, які отримують постконтактну профілактику з дотриманням умов конфіденційності».

Адже джерелом збудника ВІЛ/СНІДу є хвора людина на будь-якій стадії ВІЛ-інфекції ― від вірусоносійства до клінічних проявів хвороби. Збудник міститься практично в усіх біологічних рідинах, але найбільшу небезпеку становить кров (для зараження достатньо близько 0,1 мл контамінованої збудником крові).

За словами заступника головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Наталії ДЬОМІНОЇ, небезпека інфікування від хворих, які мають різні форми інфекції неоднакова. До груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ належать особи, які мають гомо- і бісексуальні статеві стосунки, споживачі ін’єкційних наркотиків, реципієнти крові, її препаратів і органів, особи, які ведуть безладне статеве життя, хворі на венеричні недуги та вірусні гепатити В, С, діти, матері яких є носіями ВІЛ-інфекції та медичні працівники.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді