На Донеччині триває тиждень популяризації здорового способу життя

У зв’язку з тим, що значна кількість дорослого населення і підлітків не займається фізичною культурою, протягом тижня планується ряд інформаційно-просвітницьких заходів, головною метою яких є інформування населення щодо переваг здорового способу життя, фізичної активності, а також мотивація на постійні заняття фізичною культурою.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України згідно з планом роботи Донецької облдержадміністрації в рамках виконання «Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2012–2016 роки» та формування здорового способу життя в області з 24 лютого по 2 березня проходить тиждень, що носить назву «Залучення широких верств населення до занять фізичною культурою та спортом. Пропаганда здорового способу життя».

У містах Донеччини обласним центром здоров’я минулого року було організовано анкетне опитування стосовно ставлення населення до рухової активності, загалом опитано 2 206 чоловік. Відповідно до цих даних фізичною культурою займається 63,2% населення, з яких 56,7% — дорослі. На заняття у 62,7% дорослих і 54% підлітків йде до години на день. У дорослих це гімнастика і ходьба (18%), біг, робота на присадибних ділянках (14%–15%). У підлітків види фізичної активності різноманітніші.

До причин, через які доросле населення не займається фізкультурою, відносять різні види захворювань (23%), відсутність вільного часу (22%), неможливість себе змусити (21%), відсутність необхідності (16%) і бажання (18%). Серед підлітків у 47% немає вільного часу, 44% не можуть себе змусити, у 40% немає інтересу і бажання, а 19% вважають, що в занятті фізкультурою немає необхідності. Отже, найпоширеніша причина — відсутність мотивації.

Але слід враховувати і той факт, що пріоритетним напрямом діяльності закладів охорони здоров’я, у тому числі центрів первинної медико-санітарної допомоги, є формування здорового способу життя населення, вироблення відповідальності за стан свого здоров'я і здоров'я оточуючих. Медичні працівники центрів первинної  медико-санітарної  допомоги є основними виконавцями роботи з профілактики неінфекційних захворювань та «хвороб поведінки». Тому при роботі з дорослими та молоддю необхідно приділити належну увагу питанню переваг постійної фізичної активності.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді