Медичні сестри Рівненщини взяли участь у заході щодо протидії туберкульозу

20 березня 2014 року у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі імені В. Поліщука відбулася обласна конференція для медичних сестер, старших та головних медичних сестер щодо протидії поширенню туберкульозу.

20 березня 2014 року у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі імені В. Поліщука відбулася обласна конференція для медичних сестер, старших та головних медичних сестер щодо протидії поширенню туберкульозу.

Організатором (а за сумісництвом і ведучою заходу) стала президент Асоціації медичних сестер Рівненської області Людмила РОМАНІШИНА-ЛАНОВСЬКА.

Приголомшливу статистику щодо поширення туберкульозу у світі та на території України навів Микола ОРДИНСЬКИЙ, головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації з фтизіатрії, лікар-фтизіатр, заступник головного лікаря з медичної частини Комунального закладу «Рівненський обласний протитуберкульозний диспансер».

Відповідно до його доповіді кількість хворих на туберкульоз зростає у геометричній прогресії, адже один хворий може заразити близько 20 осіб.

З іншого боку, Сергій ШУЛЯРЕНКО, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», наголосив на важливості у роботі медичних сестер дотримуватися елементарних правил безпеки:

  • вдягати медичні респіратори;
  • знезаражувати повітря та робочі поверхні за допомогою дезрозчинів та УФ-опромінювачів;
  • навчати відвідувачів культурі спілкування з медиками (не підходити ближче ніж за 5 кроків, прикривати рот і ніс при кашлі та чханні тощо).

Всі ці заходи надзвичайно важливі, адже кожен відвідувач закладу охорони здоров’я є потенційно хворим, а медичні працівники вимушені тісно контактувати з ними, тим самим ризикуючи інфікуватися.

На нормативно-правових аспектах роботи медичних сестер протитуберкульозних закладів зупинився Ілля ФІЛІПЧЕНКО, головний спеціаліст Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області. Зокрема, він розповів, як часто такі працівники мають проходити медичні огляди та якими нормативними документами керуватися при виконанні посадових обов’язків.

Захід також відвідав представник редакції журналу «Довідник головної медичної сестри» з доповіддю щодо оснащення медичною апаратурою та виробами медичного призначення протитуберкульозних кабінетів та стаціонарних відділень протитуберкульозних лікарень. Завантажити доповідь можна за посиланням

Всі учасники заходу отримали сертифікати та подарунки від напряму «Охорона здоров’я» Цифрового видавництва Експертус.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді