Планується продовження пілотного проекту із здешевлення лікарських засобів для гіпертоніків

Окрім цього, також планується розширити перелік ліків, на які буде поширюватися дія проекту. Зокрема буде додано антитромбоцитальні препарати та ліки для зниження холестерину.

Пілотний проект із здешевлення лікарських засобів для осіб із гіпертонічною хворобою (далі — проект) буде продовжено. Про це заявив головний позаштатний терапевт МОЗ Василь НЕТЯЖЕНКО під час прес-конференції в Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ).

Однією з підстав продовження проекту стали результати запровадження референтного ціноутворення у лікарську практику. Зокрема, за підсумками минулого року відсоток звернень хворих на гіпертонічну хворобу до лікарів зріс до 75%. Також зменшилась кількість викликів швидкої медичної допомоги з приводу гіпертензивних кризів на 16%, а кількість інсультів серед пацієнтів, що отримували антигіпертензивне лікування зменшилась на 6,4%.

Окрім цього, також планується розширити перелік ліків, на які буде поширюватися дія проекту. У минулому році  до цього переліку входили 7 міжнародних непатентованих назв лікарських засобів: еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін та ніфедипін, до яких згодом було додано комбіновані лікарські засоби та ацетилсаліцилову кислоту. Цього року перелік планують доповнити антитромбоцитальними препаратами та ліками для зниження холестерину. Це дасть змогу суттєво збільшити коло пацієнтів, для яких буде актуальним проект.

Довідково: у 2013 році проектом  було охоплено майже 7 мільйонів осіб. Кількість виписаних рецептів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів становило понад 20 мільйонів, з них за понад 8 мільйонів рецептів здійснено часткове відшкодування вартості лікарських засобів. Кількість аптечних закладів, задіяних у Пілотному проекті становила понад 12 000.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді