Читачі журналу "Довідник головної медичної сестри" вітають медичних сестер зі святом

Лілія ЛАТИК, головна медсестра Болехівської центральної міської лікарні, вітає всіх медичних сестер з професійним святом!

Дорогі медичні сестри!

Ви є носіями унікальної професії, мета якої — зробити людину здоровою та щасливою.

Вітаю вас із Всесвітнім днем медичної сестри. Нехай вас завжди супроводжує чуйність, увага, тепла усмішка, щире відкрите серце.

Здоров’я вам, родинного затишку, благополуччя, довгих та щасливих років життя.

Хоча святу Всесвітній день медичної сестри фактично більше 100 років, офіційно воно засновано в 1971 році.

Вперше служба медсестер милосердя була заснована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найтінгейл. Всесвітній день медичних сестер за рішенням міжнародної організації Червоного Хреста святкують саме в в день її народження — 12 травня.

Під час Кримської війни в 19 столітті англійська сестра милосердя Флоренс Найтінгейл зі своїми помічницями вперше надавала допомогу пораненим на полі бою. Завдяки сестрам милосердя були врятовані сотні життів. З того часу найвищою нагородою, якою відзначали медичних сестер на полі бою, є медаль «Флоренс Найтінгейл».  

Вона була гідно оцінена королевою Великобританії Вікторією, яка подарувала їй діамантову брошку з написом «Блажен хто милостивий».

До речі, в Лондоні їй було споруджено пам’ятник, а її зображення з ліхтарем у руці (як це було у військовому лазареті) можна побачити на зворотному боці 10-фунтової англійської банкноти .

За ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Асоціації медичних сестер, починаючи з 1997 року в Україні відзначають Всесвітній день медичних сестер.

Сьогодні, в час стрімкого розвитку медичної галузі підвищуються вимоги до професійних та фахових знань медичних сестер. Тому Міністерство охорони здоров’я України послідовно проводить реформування сестринської освіти, спрямовує її розвиток на рівень Міжнародних стандартів.

За період суверенності в Україні відкрито 25 коледжів, засновані медсестринські факультети в медичних університетах та академіях. Ще одним надбанням сучасності є ступенева сестринська освіта. Зараз існує 2 ступені — дипломована медична сестра і бакалавр.

Сьогодні Міністерство охорони здоров’я України працює над підготовкою та впровадженням магістратури для медичних сестер. Одне з першочергових завдань — зробити так, щоб звання медичної сестри стало не лише почесним, а й престижним.

Приємно,що в обласних управліннях вводять посади головних спеціалістів з питань медсестринства, адже серед медиків найлюдяніша, найпочесніша, а подеколи й найважча професія — медична сестра.

У всі часи медичні сестри є зосередженням милосердя. І мабуть, не випадково, що важка місія медсестри здебільшого лягає на тендітні жіночі плечі, бо саме жіноче чутливе серце, лагідні руки та велике терпіння так необхідні у цій професії.

Ви завжди поряд у найважчі хвилини, коли людей спіткає біда, ваші лагідні руки, усміхнені  очі та добрі серця вселяють надію і допомагають здолати хвороби.

Велике спасибі вам за цю клопітку працю,що є запорукою роботи усієї галузі.

З повагою

Лілія ЛАТИК, читач журналу "Довідник головної медичної сестри"

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді