Тривалість робочого дня медсестри

UA RU
Як визначити тривалість робочого дня медсестри? Як будувати графік з одним вихідним днем? Дізнайтеся зі статті!

Антикризовий онлайн-марафон ➤ ВЗЯТИ УЧАСТЬ

Відповідно до 50 статті Кодексу законів про працю України (КЗпП) працівники повинні працювати не більше 40 годин на тиждень. Проте цей закон містить винятки для певних категорій фахівців (педагоги, медики і т. д). Для них у 51 статті КЗпП передбачається скорочена тривалість робочого часу.

Для працівників, що мають базову чи неповну вищу медичну освіту тривалість робочого часу визначає наказ Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 № 319. Відповідно до нього норма робочого часу для медиків — 38,5 годин на тиждень. Важливо враховувати, що при повністю відпрацьованому скороченому робочому часі вони повинні отримати повний посадовий оклад (повну тарифну ставку).

Згідно зі статтею 52 КЗпП робочий тиждень медичних фахівців складається з п’яти робочих та двох вихідних днів. За 50 та 51 статтями КЗпП власник чи уповноважений ним орган спільно з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня затверджує тривалість зміни (щоденної роботи) на основі затверджених ним правил внутрішнього трудового розпорядку або графіків змінності.

Тривалість робочого дня медсестриЧитайте: "Лицензия на медицинскую практику: документы, процедура получения, аннулирование"

Якщо 5-денний робочий тиждень є недоцільним відповідно до характеру виробництва і умов роботи, на підприємствах, в установах, організаціях може бути запроваджено шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. В такому випадку тривалість робочого дня не перевищує 7 годин при 40-годинному тижні, 6 годин при 36 годинах і 4 годин при 24-годинному робочому тижні.

Тривалість робочого тижня (5 чи 6 днів) визначає власник або уповноважений ним орган разом з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). При цьому вони обов’язково враховують специфіку роботи, побажання трудового колективу. Обов’язково остаточне рішення має бути погоджено з місцевою Радою народних депутатів.

Тривалість робочого дня медсестриЧитайте: "План організації роботи у сфері поводження з відходами: зразок"

Окрім цього, тривалість робочого дня медичних працівників регулюється на основі Галузевих правил внутрішнього розпорядку, який затверджено наказом МОЗ від 18.12.2000 № 204-о. Відповідно до них розробляються правила внутрішнього трудового розпорядку. Їх розробкою займається власник або уповноважений ним орган за погодженням із профспілковим органом.

Також власник або уповноважений ним орган за погодженням із профспілковим органом затверджують графік змінності, який визначає тривалість робочого дня (включаючи час початку і закінчення зміни, перерви для відпочинку та приймання їжі). Графік змінності складається відповідно до встановленої тривалості робочого часу за тиждень або інший обліковий період.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді