Палати терапевтичного відділення: правила облаштування

Чи лише таблетки та ін’єкції допомагають хворому одужати? Лікарняні палати на певний час стають для хворих тим місцем, де вони вимушені знаходитись цілодобово. Саме тому атмосфера в приміщенні має бути максимально комфортною, а меблі – зручними. Читайте про основні вимоги до облаштування лікарняних палат.

Терапевтичні відділення облаштовуються на 60-120 ліжок. Лікарняна палата облаштовується так, щоб хворий відчував себе максимально комфортно протягом усього часу перебування у відділенні. Цьому сприяють як загальний вигляд палати, так і меблі, якими укомплектовують палату. Постійна робота медичного персоналу щодо дотримання санітарних вимог (провітрювання палат та вологого прибирання) також сприяє швидшому одужанню. Окремий санвузол в палаті, наявність буфету, душової кімнати є бажаним у кожному відділенні.

Читайте: "Організовуємо інструктажі з охорони праці в лікарнях"

 

Вимоги до облаштування палат

Гігієнічні нормативи передбачають наявність в терапевтичному відділенні наступної структури палат:

  • палати на 4 ліжка (не більше 60% від загальної кількості);
  • палати на 2 ліжка (кожна 5);
  • палати на 1 ліжко (кожна 5).

На одного пацієнта повинно припадати не менше 7 метрів квадратних площі палати. Відстань між ліжками має бути не меншою, ніж 100 см. Це дозволить вільно транспортувати пацієнта для проведення медичних маніпуляцій.

Висота стелі не повинна бути нижчою від 3-3,5 м. Це дозволить забезпечити на одного пацієнта від 22 до 25 кубічних метрів повітря.

Стіни та радіатори опалення переважно фарбують в світлі відтінки олійною фарбою. Це дозволяє легко та якісно їх вимити. Матеріал, яким покривають підлогу, також повинен легко митись та не псуватись під дією дезінфікуючих засобів. Для цієї мети найкраще підходять кахель, ламінат та лінолеум.

У терапевтичному відділенні має бути буфетна кімната чи їдальня, душ (ванна кімната), окремий для чоловіків та жінок санвузол. В коридорі відокремлюють зону, де розташовують телевізор, крісла. Там же додатково ставлять живі рослини, на стіни вішають картини з заспокійливими мотивами.  

Читайте: "Диспансеризація: організація заходів, відповідальність та порядок проведення"

 

Вимоги до освітлення, температури та вентиляції повітря в палатах

Освітлення в палаті терапевтичного відділення здійснюється за рахунок денного світла, яке потрапляє через вікна, та штучного освітлення (у вечірні години). Щоб забезпечити належне освітлення в денний час, потрібно дотримуватися співвідношення площі вікон до площі підлоги – 1:6.

У вечірні години палата має освітлюватися за допомогою матових освітлювачів. В палаті передбачаються загальні світильники та індивідуальні освітлювальні прилади, які розміщають на приліжкових тумбочках.

Вентиляція повітря має здійснюватися за рахунок провітрювання та за допомогою кондиціонерів.

Температура всередині палати має бути в межах 18-22°С. Щоб була можливість її контролювати, кожна палата обладнується кімнатним термометром.

Читайте більше:

Вимоги до оснащення палат терапевтичного відділення

Ліжка в лікарняних палатах мають бути дерев’яними чи металевими з пружинною сіткою. Поверх сітки кладеться матрац. Кожна з чотирьох ніжок ліжка обладнується коліщатами покритими гумою, що дозволяє легко та безшумно перевозити пацієнта з одного місця на інше, щоб виконати якісь процедури чи провести вологе прибирання в палаті. Кожне ліжко, включаючи і вільне, має бути з комплектом білизни та рушником.

На каркасі ліжка з того боку, яким воно розташоване до проходу, розміщують дощечку з кріпленнями. На неї поміщають аркуш паперу з інформацією про пацієнта:

  • прізвище, ім’я та по-батькові;
  • номер дієтичного столу;
  • дата зміни білизни.

На цій же дощечці може розміщатись температурний листок чи інша інформація про пацієнта. На спинці ліжка, розташованій з боку стіни, розвішують рушник.

Читайте: "Порядок дотримання білизняного режиму у відділеннях закладів охорони здоров’я"

 

В проході між ліжками в палаті терапевтичного відділення з боку стіни розташовують приліжкові тумбочки чи столики. Це місце, де хворі зберігають свої особисті речі:

  • предмети гігієни;
  • книги чи журнали;
  • невеличку кількість продуктів, які дозволяється зберігати при кімнатній температурі (сухе печиво, мінеральна вода);
  • склянку.

У важкохворих на тумбочці додатково може стояти поїльник, розчин для полоскання рота в склянці. За необхідності, під ліжком у таких хворих чи на низькому стільці може знаходитись індивідуальне судно чи сечоприймач. 

Для зручності хворих біля кожного ліжка має бути вмонтований пристрій для радіозв’язку на шнурі з навушниками та кнопкою сигналізації. Це дозволить важкохворим викликати до себе медичний персонал, не змінюючи при цьому положення свого тіла. Додатково до кожного ліжка має бути підведений кисень.

Серед додаткових меблів в палаті може бути загальний столик. За ним лікар зможе присісти та зробити необхідні нотатки. Там же може стояти і графин з кип’яченою водою.

Завантажте бланки:

Види палат в терапевтичному відділенні

Палати розподіляються на загальні та палати для тяжкохворих. Загальні палати можуть бути на двох, трьох та чотирьох хворих. Лікарняна палата для тяжкохворих – на двох чи одного хворого. Такі палати повинні мати окремий санвузол та оснащеними діагностичною та лікувальною апаратурою, що дозволить здійснювати моніторинг стану пацієнта. За потреби, тут-же може розташовуватись цілодобовий пост медичної сестри.  



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді