Стерилізаційне відділення: вимоги до облаштування

Стерилізаційне відділення – це осередок знезаражування в медичному закладі. Від якості його обладнання буде залежати і якість стерилізації, і здоров’я медичних працівників, які її проводять. Перевірте, чи правильно облаштовані стерилізаційні приміщення у вашому медичному закладі.

ЦСВ неодмінно має функціонувати у всіх лікувально-профілактичних закладах, та розташовуватися так, щоб працівники з операційного блоку могли дістатися до нього якнайшвидше і без перешкод.

Стерилізаційне відділення: вимоги до облаштуванняЧитайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"

Як облаштовувати приміщення стерилізаційного відділення?

Не можна допускати, щоб приміщення стерилізаційного відділення знаходилося ні над, ні під палатами, де перебувають пацієнти. Те, наскільки велику площу воно буде займати,  залежить від самого медичного закладу – специфіки його роботи, потужностей, кількості пацієнтів, профілю тощо. Відділення розмежовується на три зони – брудну, чисту, стерильну. В брудній зоні сортують медичні вироби для подальшої стерилізації, миють, проводять дезінфекцію, передстерилізаційну обробку, сушать. Наостанок тут перевіряють якість очищення. В чистій зоні комплектують попередньо очищені вироби, упаковують для стерилізації і проводять стерилізацію. У стерильній зоні простерилізовані медичні вироби можуть зберігатися деякий час і звідси їх видають для подальшого користування. Рекомендовано стіни чи підлогу кожної зони робити різного кольору. Це дозволить чітко розмежувати призначення кожного приміщення.

!Важливо: Розміщення зон не повинно порушувати порядок здійснення самих процедур миття,  дезінфекції, стерилізації.

Стерилізаційне відділення: вимоги до облаштуванняЧитайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"

Призначення приміщень стерилізаційного відділення:

  • Приміщення, в якому знаходяться  засоби дезінфекції, мийні речовини тощо
  • Приміщення, в якому проводять підготовчу роботу, а саме дезінфекцію та миття
  • Приміщення для стерилізації
  • Приміщення для зберігання оброблених інструментів та інших стерильних матеріалів
  • Експедиційна кімната

У медичних закладах, які надають медичну допомогу великій кількості пацієнтів, стерилізаційне відділення може бути самостійною структурою з кабінетом завідувача, старшої медсестри, а також мати приміщення для персоналу, де працівники відпочивають і приймають їжу. Якщо це можливо, то кімната для приймання їжі може бути відокремленою від інших приміщень. Окрім того, для працівників повинні бути передбачені душові, кімнати для зміни одягу, санвузол. Технічні приміщення – комора для зберігання обладнання та склад. У відокремленому стерилізаційному відділенні повинні бути передбачені також санітарний пропускник та повітряний тамбур.

Вимоги до приміщень стерилізаційного відділення:

Висота кімнат повинна становити не менше 3 метрів. В умовах реконструкції вона не може бути меншою 2,5 метрів. Складські приміщення повинні бути не нижчими 2 метрів.

У відділенні мають бути передбачені два входи – вхід для працівників та вікно для передачі інструментів на стерилізацію. Разом з тим, розміщення приміщень повинно бути сплановано так, щоб не допустити появи тварин з вулиці – комах, гризунів тощо.

Щоб прибирання у цьому відділенні було ефективним, поверхню стін, стелі та підлоги роблять гладенькою і простою для миття. Якщо передбачені будь-які джерела зволоження стін, стелі чи підлоги, то фарба повинна бути водостійкою. Матеріали, які використовуються для оздоблення приміщень, повинні успішно пройти санітарно-епідеміологічну експертизу.

Зважаючи на те, що приміщення відділень мають стерилізаційне обладнання, то стіни в місцях їх розташування повинні бути оздоблені водостійкими матеріалами. Параметри такого облаштування: 1,6 метрів  заввишки та більше на 20 см всієї ширини приладів з кожного боку.  

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді