Сухоповітряна стерилізація: основні правила проведення

UA RU
Сухоповітряна стерилізація незамінна в знезаражуванні медичних інструментів. Читайте, як правильно її робити та як контролювати якість стерилізації цим методом.

Сухоповітряна стерилізація здійснюється за допомогою сухожарової шафи та підходить для знищення патогенних і непатогенних  мікроорганізмів на виробах із термостійкого скла чи фарфору, хірургічних, стоматологічних металевих інструментів. Сухоповітряну стерилізацію застосовують у хірургії як один зі способів попередження поширення  інфекцій.
Цей метод широко застосовують не лише в лікарнях, але й в лабораторіях, аптеках тощо. 

Які інструменти не можна стерилізувати сухоповітряним способом?

•    Засоби, що застосовуються для перев’язування
•    Інструменти із пластику 

Сухоповітряна стерилізація: основні правила проведення  Читайте про "Інфекційний контроль у лікувально-профілактичних закладах України"

Як здійснюється сухоповітряна стерилізація?

Стерилізація інструментів здійснюється за температури 160-250 ⁰С і триває приблизно 1-2,5 години.
Сухі інструменти перед процедурою кладуть у спеціальні пакети або ж незапакованими розкладають нещільно на металічній таці, яку потім ставлять на поличку сухожарової шафи. Потрібно зберігати вільні проміжки між інструментами для безперешкодного руху повітря всередині шафи, адже від цього залежить якість стерилізування.
Варто зауважити, що інструменти, які були стерилізовані у пакетах, можуть зберігатися ще 3 дні, але якщо цей процес відбувався без упаковування, такі інструменти потрібно одразу ж використовувати.
!Важливо: під час сухоповітряної стерилізації не можна відкривати шафу, щоб покласти туди додаткову партію інструментів. По-перше, це небезпечно, а по-друге, це призведе до зниження температури всередині шафи і погіршить якість стерилізації.  

Вимоги до приміщення, в якому знаходиться сухожарова шафа:

  • Температура повітря - від 10 до 25 ⁰С
  • Умови зберігання шафи повинні виключати будь-який ризик корозії елементів

Сухоповітряна стерилізація: основні правила проведення Читайте: "Документація медичної сестри — управлінця"

Як здійснювати контроль якості стерилізації сухоповітряним методом?

Щоб визначити якість роботи сухожарової шафи, кожного разу під час стерилізації на тацю з інструментами кладуть індикатори. Це можуть бути стрічковий індикатор, або речовини (наприклад, альбуцид), які плавляться за температури 160-180 ⁰С. Інші способи контролю – термічний та бактеріологічний. 



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді